Κλείσιμο

Υπαναχώρηση Φινλανδίας για αλλαγές στη συμφωνία με την Ελλάδα

Την υπαναχώρηση του Ελσίνκι φαίνεται να προκαλούν οι αντιδράσεις άλλων κρατών μελών στη διμερή συμφωνία Φινλανδίας – Ελλάδας για την παροχή εγγυήσεων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε πως η επίμαχη συμφωνία αποτελεί «μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κατάινεν έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην ανάγκη έγκρισης της συμφωνίας από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αλλά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις Ντε Γέγκερ ξεκαθάρισε πως η διακρατική συμφωνία είναι παράτυπη και ότι η χώρα του δεν θα την εγκρίνει.

Εξάλλου, την Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ είπε ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι αντίθετες με την ελληνοφινλανδική συμφωνία. «πρέπει να βρεθεί μια λύση την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι χώρες και δεν βλέπω προς το παρόν να γίνεται αυτό» σημείωσε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσον αφορά τους χειρισμούς του με τη Φινλανδία.

«Δεν ήταν λάθος η διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου ήταν σταθμός για την Ελλάδα, αλλά το θέμα πρέπει να διευθετηθεί. Η διμερής συμφωνία (σ.σ: Ελλάδας - Φινλανδίας) τελεί υπό την έγκριση όλων των υπολοίπων μελών. Για το καλό της Ευρώπης και της Ελλάδας η συμφωνία θα πρέπει να προχωρήσει» υπογράμμισε.

Πηγή: skai.gr