Κλείσιμο

«Όχι» των επαγγελματιών στον ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στην εστίαση

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» παραμένει το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση και τα κριτήρια προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι δεν προβλέπεται η αναστολή εφαρμογής του μέτρου του ΦΠΑ στην εστίαση, που όπως προβλέπει το Μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, είπε ότι θα εξαιρεθεί η εστίαση που προσφέρεται στα all inclusive πακέτα διακοπών στους ξένους τουρίστες.

Για τα αντικειμενικά κριτήρια ανέφερε ότι δεν θα επανέλθουν, τουλάχιστον με τη μορφή που είχαν στο παρελθόν.

Μιλώντας για τη συνάντηση που είχαν με τον ΥΠΟΙΚ οι παραγωγικοί φορείς, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Πρώτη Γραμμή" ότι «φύγαμε πιο μπερδεμένοι φύγαμε απ’ ό,τι ήρθαμε».

Έκανε λόγο για ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στην εστίαση, ενώ τόνισε ότι η ΕΣΕΕ πρότεινε μέτρα ισοδύναμης απόδοσης και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 20% στο 15% εφόσον προσλάβουν 1 άνεργο. «Μιλάμε για τουλάχιστον 200.000 με 250.000 θέσεις εργασίας στις 800.000 επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Για τη φορολογία στις επιχειρήσεις ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι «θέλουμε έλεγχο με κάθε τρόπο, όχι υποκειμενικές προσαυξήσεις αναδρομικά. Πρέπει να έχουμε σταθερό φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας.

«Το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται σε σύγχυση, από την μία δέχεται ότι η φορολογία στην εστίαση είναι παράλογη και από την άλλη την εφαρμόζει» δήλωσε από την πλευρά του ο γγ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

«Πώς ξεχωρίζεις το φαγητό στον ΦΠΑ; Το φαγητό είναι άρρηκτα δεμένο με τον τουρισμό. Εκτός αν είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφανίσει τον κλάδο που απασχολεί. 400 χιλιάδες εργαζόμενους» σημείωσε μεταξύ άλλων κάνοντας λόγο για νέα λουκέτα στον κλάδο.

«Το τραγικό είναι ότι αντί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και χωρίς γκρίζες ζώνες ενισχύουμε την φοροδιαφυγή» πρόσθεσε για τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Τι δήλωσαν οι δύο άνδρες για το μπλόκο στις εισόδους των τριών κεντρικών ξενοδοχείων στο Σύνταγμα από εργαζομένους στον επισιτισμό και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
Πηγή: skai.gr