Le Monde: Κίνδυνος ανατροπής από τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας

Με τίτλο, «το δεύτερο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα απειλείται από τις αξιώσεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών», η Monde επισημαίνει το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια από τις έξι χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί τη βαθμολογία «ΑΑΑ» στην πιστοληπτική της ικανότητα. Η δε συνεισφορά της στο σύνολο του δανείου για την Ελλάδα είναι μικρή, φθάνει μόνο στο 1 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το Ελσίνκι ζητά την καταβολή εγγυήσεων ως για τη συμμετοχή του στο δεύτερο σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της διμερούς συμφωνίας φαίνεται ότι προκάλεσε έκπληξη, λέει η Monde, ενώ ταυτόχρονα διαδόθηκε άμεσα μεταξύ των κρατών. Έτσι, η Αυστρία, η Σλοβακία και ίσως η Σλοβενία δείχνουν ότι είναι έτοιμες να ζητήσουν ανάλογες εγγυήσεις. Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε, που τελικά κατάφερε να καθησυχάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μέρος της αντιπολίτευσης, εκτιμά από τη δική του πλευρά ότι η αξίωση εγγυήσεων από την Ελλάδα ενέχει τον κίνδυνο να επιδεινώσει τα προβλήματα της χώρας, ωστόσο ο ίδιος μπορεί να υποχρεωθεί να το πράξει, εφόσον δεχθεί πολιτικές πιέσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Αυστρία επίσης, επεξεργάζεται ένα συμβιβασμό και συγκεκριμένα προτείνει να γίνει μια διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών, στη βάση της έκθεσης του τραπεζικού τους τομέα στο ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η κατάσταση προκαλεί αμηχανία στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι επέμεναν στον καθησυχασμό των αγορών, επικυρώνοντας το συντομότερο δυνατό το σχέδιο που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, το οποίο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα διατρέχει κίνδυνο, έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις ».

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι ένα ρόλο-κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει το Βερολίνο και ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει θετική στάση. «Για ποιο λόγο θα πρέπει να δοθεί στη Φινλανδία ένα πλεονέκτημα, το οποίο δεν διαθέτει η Γερμανία;», σχολιάζεται. Η απάντηση στο θέμα δεν άργησε να δοθεί με τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών και του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που άλλωστε μεταφέρει η «Μοντ» στην ηλεκτρονική της σελίδα.

«Η συμφωνία ανάμεσα στη Φινλανδία και την Ελλάδα για το χρέος, προκαλεί την οργή του Βερολίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η Monde σημειώνει ότι σίγουρα το θέμα αυτό πρόκειται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο Παρίσι. Για το ίδιο θέμα και με τίτλο «Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Φινλανδία να ανατρέψει τη βοήθεια προς την Ελλάδα », η Μοντ αναδημοσιεύει άρθρο γνώμης στη στήλη «Reuters Breakingviews» του Τζορτζ Χέι. Ο συντάκτης αναφέρει κατ’ αρχάς ότι η συμφωνία με το Ελσίνκι προβλέπει μια εγγύηση που αντιστοιχεί στο 20% της συμμετοχής της Φινλανδίας. Τα ποσά που διακυβεύονται δεν είναι εξωφρενικά, προσθέτει, το πρόβλημα είναι με τις άλλες χώρες που ζητούν με τη σειρά τους την ίδια μεταχείριση. Τούτο θα θέσει σε κίνδυνο την αναδιάταξη των οικονομικών της Ελλάδας, ενδεικτικό δε είναι, ότι τα επιτόκια των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν εκ νέου στα επίπεδα προ της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Τη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι για την Ιταλία, τονίζει ο συντάκτης, η ευρωζώνη δεν έχει την πολυτέλεια ανατροπής της ελληνικής συμφωνίας. Ως εκ τούτου, το σχέδιο διάσωσης πρέπει να λάβει τη στήριξη όλων των χωρών. Ας ελπίσουμε ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πειστούν να αρκεστούν στη χάρη που έγινε στη Φινλανδία.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι χώρες που συνιστούν το ‘βαρύ πυροβολικό’ της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν το Ελσίνκι να παραιτηθεί της εγγυήσεως ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι που ακούγεται δύσκολο.
Πηγή: skai.gr