ΗΠΑ: Υπό έρευνα ο S&P για την αξιολόγηση υποθηκών

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s βαθμολόγησε εσφαλμένα δεκάδες χρεόγραφα υποθηκών στα έτη που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν οι New York Times.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον S&P, όμως εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την αυξανόμενη πολιτική δυσαρέσκεια που γέννησε η κίνηση αυτή του Οίκου. Οι νομοθέτες και ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις αδιαφανείς διαδικασίες, την αξιοπιστία αλλά και την ικανότητα των αναλυτών του Οίκου, υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψαν ένα λάθος στον υπολογισμό των χρεών.

Όσον αφορά στις υποθήκες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά περιπτώσεις όπου οι αναλυτές του Οίκου ήθελαν να δώσουν χαμηλότερη βαθμολόγηση σε χρεόγραφα υποθηκών, όμως πιθανώς να παρακάμφθηκαν από άλλους business managers του S&P. Αν η κυβέρνηση συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία ώστε να μπορεί να στηρίξει τις κατηγορίες αυτές, που μάλλον εμπίπτουν στο αστικό δίκαιο, θα δώσει ένα σοβαρό πλήγμα στον Οίκο, που ισχυριζόταν ανέκαθεν ότι οι αναλύσεις του είναι ανεξάρτητες από επιχειρηματικά κίνητρα.

Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η έρευνα αφορά και τους δύο άλλους αμερικανικούς Οίκους, τον Moody’s και τον Fitch, ή περιορίζεται στον Standard & Poor’s.
Πηγή: skai.gr