ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κυνηγά μόνο τα 9 δισ. της εμφανούς φοροδιαφυγής και να ποντάρει σε εισπρακτικά μέτρα ανύπαρκτης φορολογητέας ύλης, με την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην αγορά, τα οποία μπορούν να τα εισπράξουν ιδιώτες εισπράκτορες, αντί να εστιάζει στην πάταξη του συνόλου της παραοικονομίας των περίπου 69 δισ. ευρώ, δηλαδή του 25%- 30% του ΑΕΠ και του λαθρεμπορίου των 25 δισ. ευρώ», ανέφερε ο προέδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδη, στην πρώτη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για την κατάρτιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι τα φορολογικά μέτρα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα και σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ενώ ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ εστιάζονται, κυρίως, στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19%, και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα, βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. «Ωστόσο για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να δώσει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανέργους, θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους, τουλάχιστον, 75 δισ. ευρώ. Πού θα βρεθούν, όμως, αυτά τα χρήματα όταν όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν φόρους που φτάνουν ακόμα και το 53%;», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης. H πρόταση της ΕΣΕΕ είναι η επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι το ελληνικό εμπόριο θα υποστηρίξει μία συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις, και όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «η μαύρη τρύπα των εσόδων και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του εξάμηνου του 2011, δεν πρόκειται να αλλάξει με την λύση της ιδιωτικοποίησης των φορολογικών ελέγχων, ούτε με την πρόσληψη ιδιωτών «φοροκυνηγών» για την είσπραξη των 37δισ. από τα 41δισ. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα 50 δικηγορικά γραφεία και οι εισπρακτικές εταιρείες θα λύσουν το πρόβλημα της είσπραξης φόρων, γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε χρήμα, αλλά ούτε δουλειά στην αγορά. Επιπλέον, πρόκειται για μια πρόβλεψη, η οποία είναι αντισυνταγματική».

Το σύνολο των υποχρεώσεων του εμπορίου, όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, σήμερα ξεπερνά τα 760 δισ. ευρώ και εντός της επόμενης τετραετίας θα απαιτηθεί η καταβολή άλλων 244 δις ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου. «Όταν λοιπόν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι υπερδιπλάσιες του ελληνικού δημοσίου χρέους των 355 δισ., τι πρέπει και τι μπορούμε να προπληρώσουμε από το 1 τρις, με ποιό τρόπο, πώς και πότε; Η καθίζηση των δημόσιων εσόδων τον Ιούνιο κατά 14%, δείχνει ξεκάθαρα το οικονομικό αδιέξοδο και την αδυναμία της αγοράς και απορούμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση μετά τα μέτρα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου συνεχίζει να αυξάνει και να επιβάλλει νέους φόρους», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Τέλος, ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι η αγορά χρωστά σήμερα 253 δις ευρώ στις τράπεζες και καλείται να πληρώσει ετήσιους προϋπολογισθέντες φόρους περίπου 58 δισ. ευρώ για το 2011, έχοντας, ταυτόχρονα, να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 41,1 δισ. ευρώ, ενώ η μεγάλη αγωνία της αγοράς, όπως επισημάνθηκε, βρίσκεται στη «φούσκα» των 408 δισ. ευρώ του τζίρου των μεταχρονολογημένων επιταγών μεταξύ των επιχειρήσεων, και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι πιστώσεις και οι ανοικτοί λογαριασμοί σε εγχώριους προμηθευτές και σε οίκους του εξωτερικού.
Πηγή: skai.gr