ΗΠΑ: Απώλειες στη Wall Street, επιβράδυνση στην ανάπτυξη

Την αμερικανική ανάπτυξη υπονόμευσε η αισθητή άνοδος των τιμών των πρώτων υλών και τα προβλήματα με τον εφοδιασμό βιομηχανικού υλικού ιαπωνικής προέλευσης.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ επιβραδύνεται αισθητά, δεδομένου ότι το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος δεν ξεπέρασε το 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον. Οι αναλυτές ανέμεναν για το β' τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ανησυχητική, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης κυμαίνεται τελικά στο 0,4%, ενώ στο τέλος Ιουνίου αναφερόταν επίσημα ρυθμός ανάπτυξης 1,9%.

Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που κατέστησε ευμετάβλητες τις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και ο αδιέξοδος πολιτικός διάλογος στην Ουάσινγκτον για τα κρίσιμα ζητήματα της μείωσης του ελλείμματος και της ανόδου του ορίου του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στις ΗΠΑ ολοένα και μειώνεται. Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι σπάνιες, οι νέες προσλήψεις λίγες, η κατανάλωση παρουσιάζει στασιμότητα, η τιμή της βενζίνης ανεβαίνει, οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται. Αντιστάθμισμα αποτελούν μόνο κάποιες επιχειρηματικές επενδύσεις καθώς και οι αμερικανικές εξαγωγές.

Ωστόσο τον αναπτυξιακό ρυθμό μειώνουν οι δημόσιες δαπάνες, μετά και τη λήξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που εξήγγειλε ο Λευκός Οίκος την άνοιξη του '09. Εκτιμάται ότι η μείωση των κρατικών ενισχύσεων μειώνει την ανάπτυξη σε ποσοστό 0,23%.

Σε αρνητικό έδαφος πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από την μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Οι επενδυτικές ανησυχίες ενισχύθηκαν λόγω των εκτιμήσεων που θέλουν την οικονομία να επιβραδύνεται, ιδίως όσο η κυβέρνηση αποτυγχάνει να βρει μια λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο ετήσιο όρο στο 1,3%, την ίδια στιγμή που εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια αύξηση της τάξεως του 1,8%. Παράλληλα, οι αγορές κατοικιών αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,80%, ενώ ο S&P 500 , δείκτης ενδεικτικός της ευρύτερης τάσης, εμφανίζει απώλειες κατά 0,77%. Ο δείκτης εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq καταγράφει πτώση 0,88%.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr