Κλείσιμο

Πρόντι: Αυτοκτονία η πώληση ιταλικών ομολόγων από τη Deutsche Bank

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σχολίασε την είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με την οποία από την αρχή του 2011 μέχρι σήμερα η Deutsche Bank πούλησε ομόλογα του ιταλικού δημοσίου συνολικής αξίας 7 δισεκ. ευρώ.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παρεμβαίνοντας σε συνάντηση που οργάνωσε η περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αυτοκτονία».

Ο Πρόντι υπογράμμισε ότι «η κίνηση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη αλληλεγγύης, κάτι που οδηγεί στην αυτοκτονία και της Γερμανίας. Σημαίνει ότι δεν υφίσταται, πλέον, κανένας δεσμός αλληλεγγύης και ότι όλοι πρέπει να παίζουν άμυνα».

Ο πρώην Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός συμπλήρωσε δε πως «το γεγονός ότι η κίνηση αυτή γίνεται από τη Γερμανία -μια χώρα η οποία, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έδειξε μεγάλη σωφροσύνη, κατανοώντας τις ανάγκες των υπολοίπων- με κλονίζει βαθιά».

Σύμφωνα με παρατηρητές, η κίνηση της Deutsche Bank να πουλήσει το 88% συνολικά των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου που κρατούσε συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο της διαφοράς απόδοσης ανάμεσα στα ομόλογα του γερμανικού και του ιταλικού δημοσίου (σπρεντ), διαφορά η οποία διαμορφώθηκε χθες στις 336 μονάδες βάσης.
Πηγή: skai.gr