Οφειλές: Σε κλοιό πιέσεων από τις εφορίες οι ιδιώτες

Σε κλοιό πιέσεων από τις εφορίες και ιδιώτες και υπό την απειλή της φυλάκισης τελούν οι 900.000 χρεοφειλέτες του δημοσίου.

Σε αυτούς προσφέρεται η δυνατότητα νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, μέχρι και σε 36 δόσεις και με χαμηλή «προκαταβολή».

Λίγες μέρες πριν την έναρξη, την 1η Αυγούστου, της ισχύος των αυστηρών μέτρων κατά των οφειλετών, που προβλέπουν μεταξύ των άλλων και φυλάκιση για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ να καλέσουν τους οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ληξιπρόθεσμων ή μη.

Προκειμένου να διευκολυνθούν στην καταβολή των χρεών, παρέχεται η ευχέρεια καταβολής της οφειλής μέχρι και 36 δόσεις, οι οποίες θα μειώνονται, όμως, για όσους καθυστερούν να αποδεχτούν τη ρύθμιση.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση θα αποδώσει δεδομένου ότι απαιτείται η καταβολή μόλις μίας δόσης, ενώ η προϊσχύουσα απαιτούσε το σύνολο των δόσεων, από τον Οκτώβριο του 2010 και έπειτα.

Η διευκόλυνση παρέχεται λόγω της κρίσης και της κακής οικονομικής κατάστασης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επίσης, θα λαμβάνουν αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη προς το δημόσιο, διάρκειας ενός μήνα, που θα ανανεώνεται όσο είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ΔΟΥ καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα προσωπικά τηλεφωνικά με τους οφειλέτες, τους οποίους θα ενημερώσουν για τις δυνατότητες που τους παρέχει η νέα ρύθμιση, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ανταπόκρισής τους, στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Πηγή: skai.gr