Νοβότνι: Η ΕΚΤ ίσως δεχθεί βραχυπρόθεσμη χρεοκοπία για την Ελλάδα

Ο Γιούαλντ Νοβότνι της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ ίσως συμβιβαστεί και επιτρέψει μια προσωρινή χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που εξαπλώνεται στην Ιταλία και την Ισπανία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν καθέτως αντίθετη με οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρώντας ότι θα πυροδοτήσει μια νέα οικονομική κρίση –εμποδίζοντας, έτσι, την προσπάθεια της Γερμανίας να αναγκάσει τους επενδυτές να επωμιστούν μέρος του φορτίου στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

«Είναι γνωστό ότι ο Νοβότνι μιλά περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε», τονίζει ο Νικ Κούνης της ABN Amro Bank NV, στο Άμστερνταμ. «Ίσως να μας λέει ότι μάλλον η ΕΚΤ είναι κάπως πιο ελαστική απ’ ότι νομίζαμε έως τώρα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με τον Νοβότνι. Εγώ θα πρόσεχα».

Ο κ. Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, δήλωσε ότι «υπάρχει πληθώρα επιλογών και ορισμών, όπως η καθαρή χρεοκοπία, η επιλεκτική χρεοκοπία, το πιστωτικό γεγονός και άλλα πολλά».

«Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις που θα επιφέρουν μια πολύ βραχυπρόθεσμη κατάσταση χρεοκοπίας, η οποία δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις».
Πηγή: skai.gr