Τι προβλέπει η νέα περαίωση και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Νέα περαίωση για περίπου 500.000 επαγγελματίες προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Στη νέα περαίωση μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι εξαιρέθηκαν από την περσινή εφαρμογή της και συγκεκριμένα αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, οι εισηγμένες εταιρείες καθώς και οι εταιρείες με τζίρο από 20 έως 40 εκατομμύρια ευρω.

Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όσοι για κάποιο λόγο δεν πλήρωσαν όλες τις δόσεις της προηγούμενης ρύθμισης καθώς και αυτοί που δεν είχαν αποδεχθεί να κλείσουν τις χρήσεις τους με αυτόματη διαδικασία.

Με άλλη διάταξη δίνεται αμνηστία στους φορολογούμενους, που είτε δεν έκαναν καθόλου φορολογικές δηλώσεις είτε δήλωσαν λανθασμένα τα εισοδήματά τους μέχρι το 2010, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι και δύο μήνες μετά τη δημοσίευση στο φύλλο της κυβέρνησης του εν λόγω νόμου.

Για το φόρο που θα προκύψει από τις δηλώσεις, δεν προβλέπεται η επιβολή προσαυξήσεων, εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ και προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον επιλεγεί η λύση των δόσεων.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου δίνεται το πράσινο φως για τη συμμετοχή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων στην είσπραξη των φορών.

Η διάταξη αναφέρει ότι προκείμενου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων θα είναι δυνατή η ανάθεση σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Όλες οι δηλώσεις περί τελευταίας περαίωσης και μιας νέας αρχής διαψεύστηκαν πανηγυρικά, σχολίασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ βουλευτής Ιωάννης Βρούτσης. Πρόσθεσε ότι έτσι το υπουργείο επιδιώκει να κλείσει τους λογαριασμούς στα βιβλία του όσο-όσο και με το κομμάτι, κλείνοντας το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή, καταλήγει.

Για μέτρα που συμβάλλουν στην εξόντωση των μικρομεσαίων και στην εξαθλίωση των εργαζομένων κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«οι συνεπείς φορολογούμενοι για άλλη μια φορά θα αισθανθούν κορόιδα, ενώ οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες θα επιβραβευτούν" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πανος Σκουρλέτης.

«Μιας περαιώσεως πόσες άραγε έπονται;», διερωτάται η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η κυβέρνηση με την επαναφορά και τη διεύρυνση της περαίωσης "βγάζει δίσκο" αντί να δουλέψει για να αποκτήσει η χώρα αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης εσόδων», ανέφερε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Πηγή: skai.gr