Στο Eurogroup οι παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας

Οι βασικές παράμετροι του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα καθοριστούν στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Με στόχο να καθορίσουν τις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, συνέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup). Σε ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της συνόδου του Eurogroup, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (23-24 Ιουνίου), συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, ώστε να καθοριστούν oι πτυχές για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες πτυχές και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές θα καθοριστούν τις «επόμενες εβδομάδες».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι το Εurogroup που πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου, συμφώνησε ότι οι βασικές παράμετροι του πολυετούς προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα βασίζονται στην ισχυρή δέσμευση για εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, καθώς και φιλόδοξων και συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Θα προβλεφθεί επίσης ευρεία τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Στο ίδιο σημείωμα, επισημαίνεται ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων έως τις 15 Ιουλίου και καλοσώρισαν την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των πολιτικών που συμφωνήθηκαν με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζεται στο σημείωμα της Επιτροπής.

Τέλος, τονίζεται ότι το Eurogroup υιοθέτησε τη σχετική έκθεση της Επιτροπής, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Πηγή: skai.gr