Κλείσιμο

FT: Η Πορτογαλία «ανεβάζει» το κόστος δανεισμού ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Η υποβάθμιση κατά τέσσερις βαθμίδες του αξιόχρεου της Πορτογαλίας από τον οίκο Moody's την περασμένη Τρίτη δεν προκάλεσε μόνο σημαντική άνοδο των αποδόσεων και του κόστους ασφάλισης των κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αλλά οδήγησε και σε θεαματική αύξηση του κόστους δανεισμού ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η απόδοση των ομολόγων λήξης 2015 της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito εκτοξεύθηκε στο 14,29% από 11,47% στην αρχή του μήνα, ενώ το κόστος δανεισμού της Portugal Telecom έφθασε στο 8,32% από το 7,32%. Η απόδοση των ομολόγων της Telecom Italia, που επίσης λήγουν το 2015, αυξήθηκε στο 4,36% από 3,89%, ενώ αύξηση σημείωσε και η απόδοση των ομολόγων της μεγάλης ισπανικής τράπεζας Santander.

«Η κρίση του κρατικού χρέους δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που αφορά τις κυβερνήσεις, καθώς πλήττονται και οι επιχειρήσεις. Βλέπουμε τα κόστη δανεισμού να αυξάνονται και συμφωνίες να αναβάλλονται», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος στρατηγικής της χρηματοπιστωτικής εταιρίας Evolution Securities.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), οι επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκαν απότομα τον τελευταίο μήνα, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την έκθεση των τραπεζών αυτών σε ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, όπως της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η κίνηση του οίκου Moody's οδήγησε σε νέα ιστορικά ρεκόρ τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων και ασφάλιστρων κινδύνου στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές θεωρούν ως πιο ανησυχητική ένδειξη την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, καθώς η χώρα αυτή έχει τη μεγαλύτερη αγορά χρέους στην Ευρωζώνη και θεωρείται πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 5,17% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα διετή ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έκαναν νέο ιστορικό ρεκόρ με αποδόσεις 17,03% και 15,61%, αντίστοιχα. Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (CDS) αυξήθηκε στο 21,83%, επίσης ιστορικό ρεκόρ.
Πηγή: skai.gr