Αναζητούν διέξοδο για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας

Στο Βερολίνο μεταβαίνει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας με το γερμανό ομόλογό του, Βόλφανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα στο Παρίσι, σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης θα έχουν νέα συνάντηση με στόχο την άρση του αδιεξόδου για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα πρόταση που θα συζητηθεί στη βάση του αρχικού γαλλικού σχεδίου θα είναι ευνοϊκότερη για την Ελλάδα, καθώς θα προβλέπει χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων προς μετακύλιση. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ολλανδία δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο δανεισμού προς την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Γερμανία – Αυστρία κατά οίκων

Σκληρή κριτική στους οίκους αξιολόγησης άσκησε η γερμανίδα καγκελάριος με αφορμή την προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Όπως είπε η κ. Μέρκελ, «τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα επιτρέψουν να τους στερήσουν οι οίκοι αξιολόγησης την ελευθερία τους να αποφασίζουν» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αναζητά ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς οίκους για προώθηση της κερδοσκοπίας.

Βενιζέλος προς υπουργούς: Προωθείστε μέτρα

Η επιτάχυνση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου εξετάστηκε σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο υπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα στους τομείς ευθύνης τους και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Το διεθνές σχέδιο για τη διόρθωση των οικονομικών της Ελλάδας έχει αποτύχει και πρέπει να ξανασχεδιαστεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, επανήλθε στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, αναφέροντας τα θετικά του μέτρου έναντι των μαζικών απολύσεων, όπως είπε.
Πηγή: skai.gr