ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες ψηφίζουν για το μέλλον της Ευρώπης

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι και κοντόφθαλμοι όσο ποτέ άλλοτε. Όμως έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ψηφίζουν όχι μόνον για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης...

 
Στα πρωτοσέλιδα η Ελλάδα και η σημερινή ψηφοφορία στη βουλή για το μεσοπρόθεσμο. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις αναλύσεις: οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν σήμερα και για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το άρθρο αναφέρεται στη χθεσινή έκκληση του Όλι Ρεν αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και σημειώνει: «Τα ελληνικά συνδικάτα άρχισαν από χθες 48ωρη απεργία. Από χθες το πρωί δεν κινούνται ούτε τα λεωφορεία, ούτε το μετρό, ούτε τα ακτοπλοϊκά στον Πειραιά. Επίσης απεργούν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, στις ΔΕΚΟ και σε πολλές τράπεζες. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έκαναν στάσεις εργασίας, ενώ οι γιατροί στα νοσοκομεία αναλάμβαναν μόνον έκτακτα περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία υπογραμμίζουν ότι αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πολύ κατώτερες από μία γενική απεργία.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Καμιά δεκαριά αυτόνομοι που συμμετείχαν σε ειρηνική διαδήλωση επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες στην αστυνομία.»

Στα επεισόδια αναφέρονται σήμερα με φωτογραφίες οι περισσότερες εφημερίδες.
Η λαϊκή εφημερίδα Bild με τίτλο «Οι Έλληνες επιτίθενται στην αστυνομία» αναφέρεται διεξοδικά στα χθεσινά επεισόδια, ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα με τίτλο «Σήμερα το τεστ αντοχής του ευρώ» γράφει για τη σημερινή ψηφοφορία στη βουλή: «Σενάριο τρόμου: τι θα γίνει, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν κατά του μεσοπρόθεσμου;»
«Οι 300 Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν σε λίγες ώρες το μεγαλύτερο πακέτο περικοπών στην ιστορία της Ελλάδας: 78 δισεκατομμύρια μέχρι το 2015. Έμμεσα όμως η ψηφοφορία αποφασίζει και για το μέλλον του ευρώ.»
«Σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οδηγηθεί δηλαδή σε μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία, τότε θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση των μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το ευρώ θα κάνει μια βαθιά βουτιά, και η ΕΕ θα πρέπει με κατεπείγοντα μέτρα να αποτρέψει την επέκταση της κρίσης.»

«Ημέρα οργής, ημέρα ελπίδας»

Με τίτλο «Εναντίον του λαού ή εναντίον ολόκληρου του κόσμου;» η εφημερίδα Die Welt προσπαθεί να δώσει τις διαστάσεις της σημερινής ψηφοφορίας και να απαντήσει στο δίλημμα τι θα γίνει, εάν οι Έλληνες βουλευτές δεν ψηφίσουν υπέρ.

Οι δύο μεγάλες οικονομικές εφημερίδες Handelsblatt και η γερμανική έκδοση των Financial Times αφιερώνουν σήμερα περισσότερες από δύο σελίδες στην Ελλάδα, τη σημερινή ψηφοφορία και τα σενάρια διεξόδου από την κρίση.

«Ημέρα της οργής, ημέρα της ελπίδας», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην Handelsblatt στο οποίο αναλύεται το αδιέξοδο του μέσου Έλληνα και τα προβλήματα της κυβέρνησης να επιβάλει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: «Μόνον εάν η ελληνική βουλή ψηφίσει σήμερα τις περικοπές μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας. Όμως οι Έλληνες δεν επιθυμούν την ευρωβοήθεια. Φαίνεται σαν να προτιμούν να χρεοκοπήσουν, παρά να ζήσουν υπό τον ζυγό της Ευρώπης….»

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι και κοντόφθαλμοι όσο ποτέ άλλοτε. Όμως έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί ψηφίζουν όχι μόνον για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης.
Το 1981 εντάχθηκε η Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, παρά την άρνηση της Κομισιόν, που θεωρούσε ότι η χώρα από οικονομικής άποψης δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στην ΕΟΚ. Οι Έλληνες χρωστούν την ένταξή τους στην σθεναρή υποστήριξη του Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ και του Γάλλου προέδρου Βαλερί - Ζισκάρ ντ’
Εστέν. Τότε όλοι έκαναν λόγο για ‘την επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της’. Η ειρωνεία της ιστορίας θέλει τώρα να εξαρτάται η τύχη του ευρώ από τους Έλληνες πολιτικούς.»

Το γαλλικό μοντέλο και η στροφή στρατηγικής

Για «Στρατηγική στροφή» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η γερμανική έκδοση των Financial Times επισημαίνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική διαχείρισης της ελληνικής κρίσης ήταν ένα συνεχές ζιγκ - ζακ: «Το γαλλικό μοντέλο αντίθετα στέλνει στις χρηματαγορές ένα σημαντικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη θα είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο ευρωπακέτο στήριξης της χώρας: η Ελλάδα θα απελευθερωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων της και μπορεί έτσι να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις (που πρέπει να εφαρμόσει).
Αυτό ενδέχεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για ένα νέο ξεκίνημα. Γιατί οι διαρκείς περικοπές, οι αυστηρές ρήτρες και τα υψηλά επιτόκια παρέτειναν απλώς την κρίση. Το αντίθετο μας συμφέρει όλους: χαμηλά επιτόκια και ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να αποκτήσει τη δυναμική που χρειάζεται για να μειωθεί το χρέος. Και τότε θα ήταν αποδεκτό και στην Ελλάδα να συνεχιστούν οι περικοπές.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλες πιέσεις, αλλά πρόγραμμα για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Αυτή θα ήταν εξάλλου η ιδανική εναλλακτική λύση σε νέα πακέτα στήριξης.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: Deutsche Welle
 
Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία
Φόβοι για πολυήμερη υποεπίδοση της σαουδαραβικής πετρελαϊκής «μηχανής».
16.09.2019, 07:58
Φόβοι για πλήγμα στην αγορά πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στην Σ. Αραβία
Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγής. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για την...
15.09.2019, 17:17
Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις αιτία της αύξησης των μεικτών αποδοχών δεν ήταν οι φόροι και οι...
15.09.2019, 16:03
Βρούτσης στον ΣΚΑΪ: Μετά τις αποφάσεις ΣτΕ ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό
Με αφορμή την χθεσινή ομιλία του Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό εργασίας για εργασιακό μεσαίωνα...
15.09.2019, 14:22
Οι μειώσεις φόρων που φέρνει για την μεσαία τάξη η νέα κλίμακα
Η μείωση το 2020 ξεκινά στα 177 ευρώ.
14.09.2019, 23:09
Τι αλλάζει στις πληρωμές με κάρτες. Νέες απαιτήσεις ασφαλείας
Ενισχύεται ο έλεγχος για την ταυτοποίηση του κατόχου μιας τραπεζικής κάρτας σε ηλεκτρονικές αγορές, ενώ...
14.09.2019, 07:45
Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει πώληση των μετοχών του στα ΕΛΠΕ
Στα μέσα του έτους ολοκληρώθηκε δίχως προσφορές προσπάθεια πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
13.09.2019, 18:50
Η ευρωζώνη εντείνει τα σχέδια για ένα δημόσιο κρυπτονόμισμα
Η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια προκειμένου να καταστήσει τις ψηφιακές...
13.09.2019, 16:56
Ρέγκλινγκ: Ενδεχόμενο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2020 vid
Ο πρόεδρος του ΕSM χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις για τις όποιες ενημέρωσε το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών...
13.09.2019, 14:31
Σεντένο: Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης
"Περιμένουμε τους νέους υπουργούς Οικονομικών από την Ελλάδα και την Ιταλία, θα ακούσουμε τις προτεραιότητες...
13.09.2019, 12:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 67  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.