Ρομπέι - Μπαρόζο: Έκκληση για υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, επεσήμαναν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπέι και Ζοσέ Μπαρόζο απηύθυναν την Τρίτη έκκληση για την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προς την ελληνική πολιτική ηγεσία και ειδικότερα προς τους Έλληνες βουλευτές, υπογραμμίζοντας πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει» και ότι όσοι παραπλανητικώς ισχυρίζονται πως υπάρχει, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ενδεχόμενες «ολέθριες συνέπειες».

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε με έμφαση ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς αυτή, η οποία έχει διασαλευθεί. Γεγονός που όπως είπε αποδεικνύεται και από τις μαζικές μεταφορές κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως πρόκειται για μια επίπονη προσπάθεια, ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και θαυματοποιοί και ότι άλλος δρόμος από την υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Σημείωσε πως η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη σήμερα να τη βοηθήσει να διορθώσει τις ανισορροπίες εφ όσον βεβαίως η ίδια η Ελλάδα το επιθυμεί. Καταλήγοντας ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Έλληνες βουλευτές, των οποίων τη γνώμη όπως είπε θα σεβαστεί, θα επιλέξουν τον ένα και μόνο ορθό δρόμο που υπάρχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τόνισε ότι χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα παρά τις κοινωνικές εντάσεις και ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο αυτό είναι, από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας του Βελγίου. Σημείωσε ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εξυγιάνει την οικονομία της και να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Αν δεν πληρώνουν όλοι τους φόρους τους δεν πρόκειται να κυριαρχήσει η αίσθηση Δικαίου στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr