Eurobank: Ανακοίνωσε εθελοντική επαναγορά ομολόγων ύψους 2δισ. ευρώ

H μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνεργίες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα. Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται «ελαφρά τη καρδία» και με κάθε κόστος, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Νανόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, η Eurobank παρακολουθεί τις εξελίξεις και αξιολογεί πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα. Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας, πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Μιλώντας γενικότερα για τις εξελίξεις στην οικονομία ο κ.Νανόπουλος είπε ότι «τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση».

Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας. Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα, πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης είπε ότι η Eurobank έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 6,7 δις.ευρώ. Ερωτηθείς εάν η Eurobank θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ.Καραμούζης είπε: Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα. Θα ήταν όμως πολύ περίεργο να βγαίνουν γαλλικές τράπεζες και να δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε εθελοντική επαναγορά και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα. Μέχρι το Ιούνιο του 2014 λήγουν ομόλογα ύψους 2 δισ.ευρώ. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό των ομολόγων που σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε επαναγορά, είπε ο κ.Καραμούζης, διευκρινίζοντας ότι τις σχετικές αποφάσεις θα τις λάβει το ΔΣ όταν έρθει η ώρα.
Πηγή: skai.gr