Σταρκ: Για την Ελλάδα υπάρχει μόνον το σχέδιο Α

Σε συνέντευξή του προς την Welt Online, o επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ τονίζει ότι υπάρχει μόνον το σχέδιο Α για την Ελλάδα, η υλοποίηση δηλαδή των συμφωνημένων στόχων.

«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ΕΕ έχουν στείλει σαφή μηνύματα προς το ελληνικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση. Αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας». Σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων για νέα στήριξη στην Αθήνα, ο κ. Σταρκ τονίζει ότι παρά ορισμένες «ατυχείς δηλώσεις» από την Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς για τη βούληση του ελληνικού κοινοβουλίου να υλοποιήσει το πρόγραμμα.

Ο οικονομολόγος απαντά ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα, αλλά οι δηλώσεις προκάλεσαν σύγχυση και σε κάθε περίπτωση δεν ενισχύουν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Εκτιμά δε ότι εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, τότε η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Αθήνας πέραν του Ιουλίου.

"Η Ελλάδα αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης"

Σε συνέδριο που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα Welt στο Βερολίνο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποφασίζει τώρα για το μέλλον της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι έχει την κύρια ευθύνη για το εάν η Ευρώπη οδηγηθεί σε μια οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο κ. Σταρκ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «εθνικής συμμαχίας» στην Ελλάδα και τόνισε πως το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η χρηματοδότηση, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της. Τέλος, επέκρινε την «αλαζονεία» με την οποία συζητείται στη Γερμανία το ζήτημα της Ελλάδας και η κρίση στην ευρωζώνη, λέγοντας πως συχνά υποτιμώνται τα πλεονεκτήματα του ευρώ. «Είναι επικίνδυνο να συνδέεις τη συζήτηση αυτή μόνον με τα εθνικά οφέλη», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Σταρκ.


Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr