ΥΠΟΙΚ: Πρόσθετες περικοπές και νέα περαίωση για το 2010

Αναλυτικά ο βασικός εφαρμοστικός νόμος ΕΔΩ

Σήμερα Δευτέρα θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την εξεύρεση περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την αναίρεση της επιστροφής φόρου άνω των 300 ευρώ που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Ο κ. Βενιζέλος είχε το Σαββατοκύριακο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος στο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, που θα αντικαταστήσουν την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο μέτρο των αποδείξεων. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.

Η «μαύρη τρύπα» σχεδιάζεται να καλυφθεί με πρόσθετες περικοπές δαπανών και ενδεχόμενη νέα περαίωση για τη χρήση 2010.

Σημειώνεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος, την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης.

Τι άλλο προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος
Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων, έκτακτη εισφορά 5% για κατόχους αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, 5% για τα σκάφη άνω των 6 μέτρων.

Επίσης, καθιερώνεται από του χρόνου τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο σε πόλεις ως 200.000 κατοίκους θα φθάνει τα 400 ευρώ και σε μεγαλύτερες τα 500. Εξαιρούνται του μέτρου, χωριά ως 500 κατοίκους και νησιά ως 3.100.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται η σταδιακή εξίσωση της τιμής του με του πετρελαίου κίνησης ως το 2014.

Για το 2011 θα γίνεται μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 01-01-2011 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 10%.

Αναστέλλονται μέχρι τέλος του χρόνου οι πλειστηριασμοί για οφειλές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται η κατ' εξαίρεση δυνατότητα καπνίσματος, στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων. Θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος 200 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Πηγή: skai.gr