Στο στόχαστρο του εμπορικού – επιχειρηματικού κόσμου τα κυβερνητικά μέτρα

Στο στόχαστρο του εμπορικού – επιχειρηματικού κόσμου τα κυβερνητικά μέτρα όπως προσδιορίζονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. ΕΣΕΕ και ΕΒΕΑ θεωρούν ότι τα νέα μέτρα όχι μόνο δεν είναι καλύτερα, αλλά ουσιαστικά είναι χειρότερα και θα προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα στην αγορά.

ΕΒΕΑ: Τσουνάμι νέων μέτρων
Οξεία επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, και την κυβέρνηση ευρύτερα, εξαπέλυσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνων Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Μίχαλος κάνει λόγο για «βερμπαλισμούς, ρητορισμούς και μεγαλοστομίες με τις οποίες τα προβλήματα δεν λύνονται».

«Το τσουνάμι των νέων φόρων που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πνίξει την χώρα μας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών, με τη ρητορική του ικανότητα, επιχείρησε, χθες, να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για τα δυσβάστακτα μέτρα που επέβαλε και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία στην απόλυτη φτώχεια» προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η λιτότητα και η υπερφορολόγηση αποτελούν κακές συνταγές για την έξοδο από την κρίση.

«Ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για δημοσιονομική εξυγίανση, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αφού το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει το τσουνάμι των νέων φορολογικών βαρών, στην περίοδο αυτή της παρατεταμένης και οξείας ύφεσης, είναι τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια η δραματική αύξηση απώλειας φορολογικών εσόδων και βέβαια η έκρηξη της ανεργίας» τονίζει, ενώ προσθέτει ότι με «την αδιέξοδο αυτή οικονομική πολιτική, σε λίγο η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο επιχειρήσεων».

ΕΣΕΕ: Φοροτιμωρούνται οι συνεπείς
«Τα μεσοπρόθεσμα φορολογικά μέτρα άλλαξαν, αλλά προς το χειρότερο και το πιο άδικο. Τελικά, τα διαφορετικά σενάρια των τελευταίων ημερών ενοποιήθηκαν όλα μαζί σε ένα, με ταυτόχρονη επιβολή έκτακτης εισφοράς, μείωσης του αφορολόγητου και ειδικού τέλους επιτηδεύματος» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Για άλλη μια φορά, χωρίς κανένα ενδοιασμό, επιβαρύνονται οι ίδιοι και «φοροτιμωρούνται» μέχρι εξόντωσης και πάλι οι συνεπείς μικρομεσαίοι. Είναι πλέον θέμα χρόνου υπό το βάρος της νέας αλόγιστης φοροεπιδρομής, η αγορά να βουλιάξει βαθύτερα στη λάσπη της ύφεσης προσθέτει ο κ. Κορκίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η εφαρμογή και η αποδοτικότητα των νέων μέτρων οδηγούν τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αποτυχία.

Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί το οικονομικό επιτελείο για την αδυναμία καταβολής των νέων φόρων, δεδομένης της άθλιας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το μεσοπρόθεσμο είναι αμφισβητούμενες και θεωρεί συνολικά το πρόγραμμα αναξιόπιστο εν τη γενέσει του.
Πηγή: skai.gr