Κλείσιμο

Eurogroup: Δέσμευση η σταθερότητα στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα εκδοθούν το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα καλέσουν το Eurogroup να ολοκληρώσει τις εργασίες για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ του δανείου για την Ελλάδα και να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ενός νέου προγράμματος στήριξης ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι τα αναγκαία πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη νέα στήριξη θα αντληθούν ταυτόχρονα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν τη δέσμευση να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο πρόγραμμα»

«Η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είπε, «έχουμε μπροστά μας μία μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο. Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας».

Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής άρχισαν στις 20.30 ώρα Ελλάδας με την καθιερωμένη συνάντηση των «27» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. Το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε στις 21:00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι στόχος της Συνόδου για το θέμα της Ελλάδας είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του τελευταίου Εurogroup, ενώ πρόθεση είναι να υπάρξουν και σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Επίσης, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες.

Η ικανοποίηση του αιτήματος του ΔΝΤ θα ανοίξει το δρόμο για να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση του δανείου. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, που δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

«Μίνι σύσκεψη για την Ελλάδα» 

Στο μεταξύ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποιήθηκε «μίνι σύσκεψη» για το ελληνικό ζήτημα στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δε μετείχε λόγω της εθνικής εορτής του Λουξεμβούργου.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στη συνάντηση μόνον ο σύμβουλός του Γιώργος Γλυνός. Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε η προετοιμασία της συζήτησης που θα ακολουθούσε στο δείπνο των ηγετών, όπου ήταν βέβαιο πως θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, εντός του χρονοδιαγράμματος, μέχρι δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου εάν όχι νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε ότι για αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται. Παράλληλα, συζητήθηκαν η εκταμίευση της 5ης δόσης, το νέο πακέτο βοήθειας και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

Την Παρασκευή οι εργασίες της Συνόδου θα αρχίσουν στις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας με βασικό θέμα συζήτησης τη μετανάστευση.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με το γεύμα εργασίας, που θα αρχίσει στις 14.00 ώρα Ελλάδας, όπου προβλέπεται να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την πολιτική νοτιοανατολικής γειτονίας και την κατάσταση στη Λιβύη. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (15:00-18:00 ώρα Ελλάδας) και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (12:30-16:30 ώρα Ελλάδας).
Πηγή: skai.gr