Κλείσιμο

Ρεν: Ανάγκη η λιτότητα, η μεταρρυθμίσεις και η συναίνεση

Την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις πριν από το τέλος του μήνα, αν θέλει να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την άφιξή τους στη σύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, είπε ότι «η Ελλάδα θα είναι σίγουρα ένα θέμα συζήτησης» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι περιμένει «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει το μήνυμα του Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η υιοθέτηση της στρατηγικής του προϋπολογισμού σε μεσοπρόθεσμη βάση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το τέλος του Ιουνίου».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «η προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, ώστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να την βοηθήσουν».

Ο κ. Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ μιας «διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα». «Αυτό λειτούργησε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα;» διερωτήθηκε.
Ο Eυρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται σε μια λύση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας (τράπεζες, ασφάλειες, αμοιβαία κεφάλαια) σε εθελοντική βάση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αποφευχθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο», μια μορφή πτώχευσης η οποία όμως θα τιμωρηθεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης, δήλωσε ο επίτροπος Ρεν.
Πηγή: skai.gr