Ευ. Βενιζέλος: Η φορολογική υποχρέωση είναι πατριωτικό καθήκον

Είναι κρίσιμο να έχουμε ψηφίσει έως τις 30 Ιουνίου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής.

Τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν είναι έκτακτα και στοχευμένα και δεν αποτελούν τη νέα φορολογική πολιτική σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η φορολογική υποχρέωση είναι πατριωτικό καθήκον.

Όπως τόνισε «υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο να εισάγεις νέα μέτρα αν δεν έχουν στοιχείο δικαιοσύνης και ηθικής μέριμνας» και γνωστοποίησε ότι έχει δοθεί εντολή να γίνει δίκαιος και αξιόπιστος προσδιορισμός του βάρους που έχουν αναλάβει οι διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες».

Μεταξύ άλλων αυξάνεται κατά περίπου 5 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ εξισώνονται το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. 

Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες μεσοσταθμικά 300 ευρώ ανάλογα με την έδρα του επαγγελματία.


Είπε ότι το ατομικό αφορολόγητο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είναι στα 200.000 ευρώ.

Παραμένει η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα είναι κλιμακούμενη από 1% έως 5%.

Πιο συγκεκριμένα, έκτακτη εισφορά 1% θα επιβάλλεται για το σύνολο του εισοδήματος από 12 έως 20 χιλιάδες ευρώ, 2% από 20 έως 50 χιλιάδες, 3% από 50 έως 100 χιλιάδες και 4% από 100 χιλιάδες ευρώ και πάνω.

Οι βουλευτές, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα επιβαρυνθούν με το 5%. «Όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι την περικοπή. Είναι ηθική μας υποχρέωση να το κάνουμε», είπε ο υπουργός.

Ακόμα, προανήγγειλέ μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, προκαλώντας επιπλέον επιβάρυνση για κάθε φορολογούμενο ύψους 400 ευρώ. Πάντως αφορολόγητο μέχρι θα έχουν οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι από τη διαπραγμάτευση που είχε κάνει ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκκρεμούσε η επιβεβαίωση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ την οποία και θα ολοκληρώσει μέσα στην Πέμπτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Θα επιδιώξουμε να κάνουμε το καλύτερο» σημείωσε ο υπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι «πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στη σύλληψη της φορολογητέας ύλης» την οποία αποκάλεσε «μαξιλάρι για το 2011».

Κρίσιμη η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου

Ο υπουργός είπε ότι είναι κρίσιμο να έχουν ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου ο εφαρμοστικός νόμος και το μεσοπρόθεσμο, τα οποία χαρακτήρισε κρίσιμα νομοθετήματα.

Από την Κυριακή μέχρι σήμερα έχουν συμβεί δύο σημαντικά γεγονότα: Πρώτον η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεύτερον, η συμφωνία Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ στην ανάγκη ψήφισης των δύο νομοθετημάτων, κάτι που όπως είπε, σηματοδοτεί έστω και σε διαδικαστικό επίπεδο τη συναίνεση.

Υποστήριξε ότι έγινε μία προσπάθεια να γίνουν επιλογές ορθολογικές δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους.

Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: Ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, συμμετοχή ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης και ένα νέο δάνειο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, για το οποίο οι τυπικές διαδικασίες δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

Όπως είπε, κοινός παρονομαστής είναι «η βούληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων και δική μας να παλέψουμε για να βγούμε από την κριση και να κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας έχοντας ένα προστατευτικό κέλυφος με έναν τρόπο που να μην είναι δεκτικός αμφισβήτησης από τις αγορές».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη συνείδηση της κατάστασης, ακούνε την κοινωνία, αλλά είναι και βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων που καλούνται να φροντίσουν το γενικό συμφέρον της Ελλάδας.

Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα όχι να δημιουργουνται φευγαλέες εντυπώσεις, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: skai.gr