BarCap: Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι οι πλέον εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος

Περισσότερο από το 50% του ελληνικού χρέους κατέχουν πλέον φορείς του δημοσίου στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες, έχουν απαλλαγεί από ένα σημαντικό ποσοστό των επισφαλών ελληνικών ομολόγων.

Αυτό προκύπτει από τους νεότερους υπολογισμούς της Barclays Capital, του επενδυτικού βραχίονα της βρετανικής τράπεζας Barclays.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν πάνω από το μισό του συνολικού ελληνικού χρέους, καθιστώντας κατά την επενδυτική τράπεζα πιο πιθανή μία εθελοντική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες όταν αυτά ωριμάσουν. Σημειώνεται ότι οι πλέον εκτεθειμένες ελληνικές τράπεζες έχουν ούτως ή άλλως συμφέρον διακράτησης των κρατικών ομολόγων, δεδομένο που αφήνει μόνο τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες με έκθεση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικές οφειλές.

Αυτό σημαίνει παράλληλα, σχολιάζει ο Εκόνομιστ, ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει ή υποχρεωθεί σε κάποιου τύπου πτώχευση, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα επωμιστούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ιδίως από τη στιγμή που το ΔΝΤ έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή.

Τονίζεται επίσης ότι ακόμα και αν η ΕΚΤ δεν αγοράσει περισσότερο ελληνικό χρέος η συγκέντρωσή του σε χέρια του δημοσίου θα αυξηθεί όσο ωριμάζουν ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες. Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δάνεια διάσωσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μπορούν να ανεβάσουν την έκθεση των Ευρωπαίων πολιτών στο ελληνικό χρέος στο 70% αυτού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο