Κλείσιμο

Αμφισβητεί την ορθότητα της λιτότητας ο Αμάρτυα Σεν

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Αμάρτυα Σεν προειδοποιεί με άρθρο του στον Γκάρντιαν ότι η ελληνική κρίση αποκαλύπτει πως το διακύβευμα στην αντιμετώπισή της δεν είναι μόνο το ευρώ, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Το άρθρο στρέφεται κατά των οίκων αξιολόγησης με το «αβυσσαλέο ιστορικό», στους οποίους όμως επιτρέπεται να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

Ο κ. Σεν αμφισβητεί την πολιτική της επιβολής λιτότητας στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «φιλοσοφία του σωστού κορσέ», που απειλεί να σκοτώσει τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά της οικονομικής ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι η ιστορία διδάσκει πως τα δημόσια χρέη και τα ελλείμματα μειώνονται μέσω της ανάπτυξης.

Αποδίδει τα εύσημα στο Γιώργο Παπανδρέου για την προσπάθειά του να κάνει ό,τι μπορεί παρά την πολιτική αντίσταση, ωστόσο τονίζει ότι δεν ακυρώνεται η ανάγκη εξέτασης της σοφίας των απαιτήσεων από την Ελλάδα.

Ο Αντρέας Γουίταμ-Σμιθ του Ιντιπέντεντ εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να επιτραπεί στην Ελλάδα να κηρύξει πτώχευση από τη στιγμή που οι Έλληνες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Έστω και αν αυτή η εξέλιξη και η πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη προκαλούσαν ένα χάος, θα επρόκειτο γι ένα χάος ελληνικό, όχι επιβαλλόμενο. Όπως τονίζει ο συντάκτης, τα χρήματα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή τόκων των δανειστών-τραπεζών, ενώ οι Έλληνες μένουν με ένα φουσκωμένο χρέος.


Πηγή: skai.gr