Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα κάνει ένα μίνι βήμα στην κατεύθυνση της διάσωσης

Ανακούφιση στο Βερολίνο μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου από την Βουλή. Η Ελλάδα κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση της διάσωσης, γράφει ο τύπος.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, οι Χριστιανοδημοκράτες δηλώνουν αισιόδοξοι για την τύχη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Σε συνέντευξη του προς το ARD, o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Φόλκερ Κάουντερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί και το νέο πρόγραμμα περικοπών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν από την περασμένη Παρασκευή στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας στη Γερμανία και το ενδιαφέρον αυτό κορυφώθηκε χθες με την ψηφοφορία. Πολλά τηλεοπτικά προγράμματα φιλοξένησαν αφιερώματα στην ελληνική υπόθεση και είχαν συνεχείς συνδέσεις με τους ανταποκριτές και απεσταλμένους τους στην Αθήνα. Μετά την ψηφοφορία σε πολλά προγράμματα τα τρέιλερ ενημέρωναν τους τηλεθεατές για την επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε μια νίκη»

Το ίδιο ισχύει και για τις ιστοσελίδες των διαφόρων ΜΜΕ΅.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε μια νίκη στο κοινοβούλιο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του περιοδικού Stern, το οποίο αφού αναφέρει το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, παρατηρεί ότι η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ ξέπερασε το πρώτο εμπόδιο στην προσπάθειά της να σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία. Το Stern καταγράφει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας ως έμμεση ψήφο υπέρ του προγράμματος περιστολής των δαπανών που απαιτεί από τους Έλληνες σκληρές τομές, όπως αύξηση της φορολογίας, μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα των συντάξεων. Το περιοδικό αναφέρεται επίσης στο επεισόδιο της αποχώρησης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εξηγεί ότι οι βουλευτές θεώρησαν προσβολή τον ισχυρισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πάγκαλου που θέλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981 να είναι η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα κάνει ένα μίνι βήμα στην κατεύθυνση της διάσωσης» επιγράφει το ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times και παρατηρεί πως η χώρα μπορεί τώρα να ελπίζει ξανά, δεν έχει ωστόσο ξεπεράσει το βουνό του χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να επανασυσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Σε περίπτωση ήττας του στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του θα τελείωνε, γράφει η εφημερίδα.

«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επικράτησε σε μια δραματική νύχτα», γράφει η Hamburger Abendblatt, επισημαίνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός πήρε κάλυψη από το κοινοβούλιο και ξεπέρασε έτσι ένα καθοριστικής σημασίας εμπόδιο στον αγώνα του για την αποσόβηση της επαπειλούμενης χρεοκοπίας.

Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr