Βρετανικά σχόλια περί κενών απειλών της ΕΕ

FT: Το ΔΝΤ μπλοκάρει την πέμπτη δόση

Ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από το Λουξεμβούργο αναφέρει ότι η πέμπτη δανειακή δόση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ μπλοκάρεται από το ΔΝΤ, που εμμένει στη θέση ότι η δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς συμπαγείς δεσμεύσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους επί του νέου πακέτου διάσωσης.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνάντηση του Eurogroup πιστεύοντας ότι τα δύο ζητήματα έχουν αποσυνδεθεί. Ωστόσο οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στους κόλπους της ευρωζώνης οδήγησαν στην επαναφορά από το ΔΝΤ της προϋπόθεσης να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες πριν την απελευθέρωση του μεριδίου του Ταμείου.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ θέτουν επίσης ως όρο εκταμίευσης των χρημάτων την έγκριση των νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

Η μπλόφα των Ευρωπαίων

Ο Νιλς Πράτλεϊ του Γκάρντιαν σχολιάζει ότι η ευρωζώνη έχει βρεθεί σε ένα λάκκο που έχει σκάψει η ίδια τόσο βαθύ ώστε να φτάνει στον Άδη. Όπως εξηγεί, η απειλή ότι δε θα δοθεί η αναγκαία βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν υιοθετηθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, στερείται αξιοπιστίας. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων υποψιάζονται ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα διότι δεν έχει εναλλακτική στρατηγική. Το κλειδί για την ευρωζώνη, προσθέτει ο συντάκτης, είναι να συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική πτώχευση (που χαρακτηρίζεται αναπόφευκτη με βάση τους αριθμούς) έρχεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της διάδοσης της κρίσης, όπως η ισχυροποίηση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε κύριο άρθρο της η Ντέιλι Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι αν και η Ελλάδα δεν έπρεπε να επιτραπεί να μπει στο ευρώ, τώρα δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της. Αναφερόμενη στην καθυστέρηση εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του διεθνούς δανείου, η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι άργησαν να το παίξουν σκληροί και τώρα η απειλή τους υπονομεύεται από την πεποίθηση όλων ότι ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα χρήματα θα δοθούν και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. «Η απλή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θα διασωθεί διότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός», τονίζει το άρθρο της Τέλεγκραφ. Όταν σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ενιαίου νομίσματος για να λυθούν τα εγγενή προβλήματά του. Το μεγάλο ερώτημα πάντως, καταλήγει το άρθρο, είναι κατά πόσο οι Έλληνες πολίτες θα είναι διατεθειμένοι να πιουν το πικρό φάρμακο της λιτότητας και ποια θα είναι η αντίδραση των Γερμανών φορολογουμένων.

Η ματαιότητα της πολιτικής ένωσης και η έξοδος από το ευρώ

Στο κύριο άρθρο τους οι Τάιμς υποστηρίζουν ότι ο καταρτισμός σχεδίων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι λιγότερο επώδυνος για όλη την ευρωπαϊκή οικονομία από τα σχέδια που προτίθενται να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι για τη διαχείριση της κρίσης. Τα νέα μέτρα λιτότητας κατά την εφημερίδα ακυρώνουν το σκοπό εφαρμογής τους, καθώς το χρέος της Ελλάδας συνεχώς αυξάνεται, καθιστώντας την πτώχευση όλο και πιο πιθανή.

Σε άρθρο του Γκίντεον Ράχμαν στους ΦΤ διατυπώνεται η θέση ότι η διακηρυγμένη από πολλούς ως λύση των προβλημάτων της περιφέρειας και του πυρήνα της ευρωζώνης στενότερη πολιτική ένωση στην πραγματικότητα δε θα ωφελήσει την Ευρώπη. Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ και εντός των χωρών-μελών και οι μεγάλες πολιτιστικές και οικονομικές διαφορές απλώς θα προκαλούσαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια μελλοντική πολιτική ένωση, εκτιμά ο συντάκτης.

Ως εναλλακτικές οδούς ο αρθρογράφος της εφημερίδας διακρίνει είτε την εύρεση ενός τρόπου να «μπαλωθούν» τα πράγματα είτε την έξοδο των αδύναμων χωρών – πρωτίστως της Ελλάδας – από την ευρωζώνη. «Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι χαοτική και επικίνδυνη. Αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία χώρα χωρίς ηθικό που έχει απολέσει την αίσθηση ότι ελέγχει την ίδια της την κυβέρνηση. Η εγκατάλειψη του ευρώ ίσως να είναι ακριβώς το έναυσμα μίας εθνικής αναγέννησης», καταλήγει το άρθρο.

Η επικριτική για την ευρωζώνη έκθεση του ΔΝΤ

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμούν ότι οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, στη σχετική έκθεση του οργανισμού, συνιστούν αιχμές για την πολιτική της Γερμανίας. Η εφημερίδα τονίζει την προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η μελλοντική στήριξη χωρών-μελών της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα έχει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση χρέους. Τονίζεται επίσης, όπως από όλες τις εφημερίδες, ο χαρακτηρισμός «αντιπαραγωγική» για τη συζήτηση περί συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Γκάρντιαν επίσης διαπιστώνει επικρίσεις του ΔΝΤ πρωτίστως προς τη Γερμανία, τονίζοντας την προειδοποίηση του Τζον Λίπσκι πως αν δεν ληφθούν άμεσα αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελληνικού χρέους, οι συνέπειες για την ευρωζώνη θα είναι καταστροφικές.

Αμφιβολίες για την ενισχυμένη Πρωτοβουλία της Βιέννης

Σε οικονομική ανάλυση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμάται ότι μετά το σκόπελο της υποχρεωτικής ή εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, το νέο πρόβλημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας όντως θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε μια ανάλογη με την Πρωτοβουλία της Βιέννης εθελοντική ανανέωση ομολόγων που ωριμάζουν. Επικαλούμενη αναλυτές, η εφημερίδα τονίζει ότι μόνο οι τράπεζες και όχι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αναμένεται να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, αναλυτής του Σίτι εκτιμά ότι μόνο γαλλικές, γερμανικές και ελληνικές τράπεζες θα συμφωνήσουν στην εθελοντική μετακύλιση ομολόγων, επειδή έχουν περισσότερα να χάσουν σε άλλη περίπτωση.

Απεργίες και αντιδράσεις

Αναφερόμενη στην απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στην Αθήνα σχολιάζει ότι υπογραμμίζει τη δύναμη της αντίστασης στις μεταρρυθμίσεις εντός των κόλπων του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.

Απεσταλμένος του Γκάρντιαν στην Αθήνα επιχειρεί να διαπιστώσει το χαρακτήρα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας. Όπως συμπεραίνει από τα όσα βλέπει και τις συνομιλίες που έχει, η κατάσταση στη χώρα έχει ευνοήσει σαφώς τις παραδοσιακές διαμαρτυρίες αριστερών στοιχείων κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο η κρίση έχει φέρει στο προσκήνιο και ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία έχουν αρχίσει τις επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Ωστόσο, τονίζει ο δημοσιογράφος του Γκάρντιαν, πέρα από αυτά τα άκρα η πλειοψηφία των Ελλήνων διαμαρτύρεται και καταγγέλλει όχι μόνο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά κατά οποιασδήποτε εξουσιαστικής αρχής, είτε αυτοί είναι πολιτικοί, είτε επιχειρηματίες, είτε δημοσιογράφοι. «Οι Έλληνες απορρίπτουν την εξουσία», γράφει ο συντάκτης, κάνοντας λόγο για κενό εξουσίας καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πολιτικός λόγος, κάτι που δίνει περιθώρια ανάπτυξης σε ακραία στοιχεία. «Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως οικονομική ή κοινωνική – πρόκειται για πολιτική και συστημική κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απεσταλμένος των Τάιμς στην Αθήνα εκτιμά ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι ακόμα επαναστατικό. Αυτό που διαπιστώνει όμως είναι μια αίσθηση των αγανακτισμένων πολιτών ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Σημειώνεται επίσης ότι όλοι μιλούν για το κρίσιμο σημείο καμπής που θα αλλάξει το χαρακτήρα των διαμαρτυριών, αλλά κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει ακόμα.

Ο απεσταλμένος του Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι δεν πιστεύει κανείς ότι κρύβει εκπλήξεις, είναι μια υπενθύμιση ότι η απειλή πτώχευσης δεν έχει απομακρυνθεί πολύ.

Γράφοντας στον Γκάρντιαν ο Έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός στο Λονδίνο Κώστας Λαπαβίτσας εκτιμά ότι το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα προστατεύει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες πολίτες έχουν αρχίσει να συζητούν σοβαρά την πτώχευση και έξοδο από το ευρώ, έτοιμοι να ακολουθήσουν μία οδό που θα μπορούσε να φέρει την ανάκαμψη την οποία τους αρνείται η ΕΕ.

Ο Γκάρντιαν μάλιστα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του δημοσκόπηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ (73% υπέρ την ώρα του κειμένου).

Η στάση της Βρετανίας

Οι Τάιμς μεταφέρουν τη δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε επιχειρηματικό συνέδριο το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την οποία είναι αποφασισμένος να μην δώσει ούτε λίρα από τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων για μια ευρωπαϊκή διάσωση της Ελλάδας. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η τοποθέτηση Κάμερον καθησυχάζει τους πολλούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματός του.

Ο Γκάρντιαν και η Τέλεγκραφ αναφέρονται στην έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας για το ελληνικό χρέος, κατά την οποία βουλευτές των Συντηρητικών συνέστησαν «να δοθεί η χαριστική βολή στην Ελλάδα ώστε να βγει από τη μιζέρια της», εγκαταλείποντας το ευρώ. Ο Τζακ Στρω των Εργατικών κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικά σχέδια οικονομικής πολιτικής καθώς όπως είπε το ευρώ αργοπεθαίνει λόγω της ελληνικής κρίσης.

Η Τέλεγκραφ επισημαίνει ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Μαρκ Χόμπαν παραβίασε το πρωτόκολλο αποφεύγοντας να απορρίψει τους ισχυρισμούς των βουλευτών ότι το ευρώ απειλείται με διάλυση. Ο κ. Χόμπαν είπε μάλιστα ότι εξετάζονται σχέδια από τη βρετανική κυβέρνηση για όλα τα σενάρια σχετικά με το μέλλον του ευρώ.

Ο αρθρογράφος της Ντέιλι Μέιλ, Μάικλ Χάνλον, πάντως τάσσεται με θέρμη υπέρ της στήριξης των Ελλήνων, υπενθυμίζοντας ότι η σύγχρονη ταραχώδης ιστορία της χώρας δε θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει μία ασταθή οικονομία. Ο συντάκτης τονίζει ότι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα ήταν αυτή που μαχόταν στο πλευρό της Βρετανίας κατά του φασισμού επιφέροντας καίρια πλήγματα στις δυνάμεις του Άξονα. «Τους χρωστάμε περισσότερα από όσα μας χρωστούν», τονίζει ο κ. Χάνλον.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός