Στα 2,2 δισ. η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό

Μαύρη τρύπα στα έσοδα, που αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ και στις δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ, εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσής του που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το έλλειμμα έχει ξεπεράσει το στόχο κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο στόχος το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν για μείωση στα 9 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ύψος διαμορφώθηκε στα 10,2 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο πενταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010,στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι η υστέρηση των εσόδων φαίνεται να ανακόπτεται καθώς το μήνα Μάιο παρουσιάζουν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά εφέτος τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 1,3% τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ επιστροφές εσόδων έναντι του Μαΐου του 2010.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr