Ιαπωνία: Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που έχει καταγραφεί ποτέ

Στα 4,76 τρισεκατομμύρια γεν (59,4 δισεκατομμύρια δολάρια ή 41,5 δισεκατομμύρια ευρώ), κατά 10,3%, μειώθηκαν το Μάιο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, σηματοδοτώντας το δεύτερο καταγεγραμμένο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση τη Δευτέρα στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της χώρας κατεγράφη έλλειμμα 853,7 δισεκατομμυρίων γεν, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το εμπορικό έλλειμμα 952,6 δισεκατομμυρίων γεν του Ιανουαρίου του 2009.

Στην πτώση των εξαγωγών συνέβαλαν πρωτίστως οι μειώσεις των εξαγωγών αυτοκινήτων και ημιαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,3% στα 5,61 τρισεκατομμύρια γεν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η καταστροφή του Μαρτίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 15.462 ανθρώπους -- 7.650 ακόμα εξακολουθούν να αγνοούνται --, έθεσε εκτός λειτουργίας πολλά εργοστάσια και προκάλεσε τεράστια προβλήματα στα εταιρικά δίκτυα εφοδιασμού.
Πηγή: skai.gr