Μίχαλος: Αναγκαίες οι συγχωνεύσεις τραπεζών

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Financial Times με θέμα: «The Future Of Banking In Greece», ζήτησε από τον τραπεζικό κλάδο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις, όπως είναι οι συγχωνεύσεις και οι ενοποιήσεις.

«Όσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, κανένας δημοσιονομικός στόχος δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κι όσο το οικονομικό κλίμα στη χώρα παραμένει αρνητικό, ούτε και οι τράπεζες θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν. Επομένως, ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ζητούμε όμως από το τραπεζικό μας σύστημα, όπως και από την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι αν η επιχειρηματικότητα πεθάνει, θα πεθάνει μαζί της και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας», είπε ο κ. Μίχαλος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μίχαλος πρότεινε να κινηθούν οι τράπεζες ταχύτερα και αποφασιστικότερα προς την κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και των ενοποιήσεων, καθώς και να μειώσουν κόστη και να αποδεσμεύσουν ρευστότητα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Εξάλλου ζήτησε από το κράτος να εξετάσει τη δημιουργία μιας Bad Bank (που θα αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων), να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να επιταχυνθούν οι δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών.
Πηγή: skai.gr