Κλείσιμο

Αναμένει την έκθεση της τρόικας η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την έκθεση της τρόικας στα μέσα της εβδομάδας, την Τετάρτη, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μόνον εφόσον η έκθεση της τρόικας «μελετηθεί και αναλυθεί», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Διαβεβαίωσε δε ότι θα υπάρξει στη συνέχεια ενδελεχής συζήτηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος στην Ευρωζώνη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί καταβολής της επόμενης δόσης της βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι «δεν επρόκειτο περί συγκατάθεσης στην καταβολή της, αλλά για έκφραση γνώμης του κ. Γιούνκερ. Η απόφαση, αν θα καταβληθούν πληρωμές από τη Γερμανία όπως και άλλες χώρες, είναι εθνική απόφαση», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Γερμανικές πληρωμές αποφασίζονται μόνον από γερμανικά όργανα», πρόσθεσε. «Αυτό που έχουμε προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ιδέες και προτάσεις, αλλά καμία απόφαση που να είναι δεσμευτική για τη γερμανική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ ήταν μια έκφραση γνώμης. Συναίνεση της Γερμανίας θα υπάρξει μόνον όταν τοποθετηθεί επ΄ αυτού η γερμανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιώτες επενδυτές. Αλλά «μία επιβεβλημένη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών με τα δεδομένα σήμερα εργαλεία δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί μόνον να υπάρξει από το 2013, όταν τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ΕSM», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να είναι «κατ΄ανάγκην» ένα πρόγραμμα του προσωρινού μηχανισμού EFSF, απέφυγε όμως περαιτέρω διευκρινίσεις, παραπέμποντας στην αναμενόμενη έκθεση της τρόικας.
Πηγή: skai.gr