Συμφωνούν επί της αρχής, απομένουν «αγκάθια»

Σε συμφωνία επί της αρχής για το μεσοπρόθεσμο πακέτο διάσωσης φαίνεται να έχουν καταλήξει σύμφωνα με το Reuters ελληνική κυβέρνηση και Βρυξέλλες, ωστόσο ακόμη απομένουν κρίσιμες λεπτομέρειες του αναθεωρημένου μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου που θα πρέπει να διασαφηνιστούν και να αποκρυσταλλωθούν.

Το νέο τριετές πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης που έχει λάβει η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το ποσό του μεσοπρόθεσμου πακέτου ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε μέτρα λιτότητας ύψους 6,4 δισ. ευρώ και στην έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποίησης ύψους 50 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ενδεχομένως να χρειαστεί η συμφωνία να μην «κλειδώσει» σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών, αλλά πρωθυπουργού, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο.

Πολιτική στήριξη με προοπτική αναμένεται να ζητήσει από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον κ. Γιουνκέρ πως η Αθήνα είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις.

Η διελκυστίνδα Αθήνας – εταίρων αφορά κυρίως το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις πιέσεις που ασκούνται για τις διασφαλίσεις - εγγυήσεις του νέου δανείου (τύπου υποθήκης δημόσιας περιουσίας) καθώς και το ζήτημα των απολύσεων εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο, με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει πάση θυσία κάθε ρητή αναφορά για απολύσεις.

Το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός αντιπροτείνουν τη διαδικασία επαναξιολόγησης μέσω ΑΣΕΠ.

Πηγή: skai.gr