Δεύτερη ημέρα οικονομικού ραδιοφωνικού φόρουμ στο ΣΚΑΪ

Συνεχίστηκε την Πέμπτη το διήμερο ραδιοφωνικό οικονομικό φόρουμ του ΣΚΑΪ.

Στο βαθμό που τα spread παραμένουν εκεί που είναι, η υποβάθμιση ήταν αναμενόμενη, σχολίασε καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τρύφων Κολλίντζας. Σημείωσε πως εδώ που έχουμε φτάνει είναι εύκολο να αρχίσουμε με πηγαίνουμε προς τα πάνω εάν βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη.

Επισήμανε πως το κλειδί της υπόθεσης είναι να μειωθούν τα ελλείμματα και πως το πολιτικό σύστημα - κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα - έχει αποτύχει στο χειρισμό των οικονομικών της χώρας.

Μπορούμε να πάμε πιο κάτω, αλλά ξεκινάμε μία νέα φάση. Πρέπει να δούμε την εμπειρία του προηγούμενου Μνημονίου και να κάνουμε το λεγόμενο "τσεκ μπάλανς", είπε ο Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημειώνοντας πως η υποβάθμιση αυτή τη στιγμή δεν μας αγγίζει.

Ένα χρόνο τώρα παγιδευτήκαμε στην εφαρμογή του μνημονίου και δεν έχει εμπλουτιστεί με κάποιο αναπτυξιακό νόμο, είπε προσθέτοντας πως η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει παραγκωνιστεί και αυτό είναι τραγικό λάθος.

Εφόσον μειώνουμε τόσο πολύ το δημόσιο τομέα, θα πρέπει να λάβουμε κίνητρα να αποκαταστήσουμε το κενό μέσω του ιδιωτικού τομέα και αυτό δεν το κάνουμε, είπε ο κ. Χιόνης. 

Ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έκανε λόγο για αθέτηση πληρωμών, διαγραφή του χρέους και έξοδο από την αθέτηση πληρωμών. Είπε πως προδιαγράφεται έξοδος από ευρώ καθώς ολόκληρη η Ευρώπη κλυδωνίζεται.

Κατά της μείωσης του δημόσιου τομέα, τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, λέγοντας ότι και ο ιδιωτικός τομέας έχει αποτύχει στην χώρα μας.

Για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να έχουν τον πρώτο λόγο και η ελληνική οικονομία να είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική, δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υπεύθυνος δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου του ΙΟΒΕ. Εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή και οι τρύπες στο φορολογικό σύστημα είναι ένα σκηνικό που πρέπει να ανατραπεί.

Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και έγκριτοι οικονομολόγοι όπως ο Παναγιώτης Πετράκης, ο Θεόδωρος Πελαγίδης και η Λένα Τσιπούρη τοποθετήθηκαν στην κρίση που σοβεί στην ευρωζώνη, την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους καθώς στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: skai.gr