Κλείσιμο

WSJ: Νέο δάνειο για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης της Ελλάδας για να γεφυρωθεί το χάσμα της χρηματοδότησης για το 2012 και πιθανώς και για 2013, ανάφεραν στην εφημερίδα Wall Street Journal τρεις αρμόδιες πηγές. ΕΕ, ΔΝΤ και έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια ακόμη ένεση της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Η συμφωνία αναμένεται να παρθεί εντός του μηνός Ιουνίου με τον όγκο του δανείου να ανέρχεται στα € 30 δισ. ευρώ περίπου για κάθε έτος.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το νέο δάνειο», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ευρωζώνης που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ακόμη ανοιχτό το κατά πόσο το δάνειο θα καλύπτει ένα ή δύο χρόνια.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται πρόταση την οποία υποστήριζε η Γερμανία, η οποία πρόβλεπε να ζητηθεί από ιδιώτες επενδυτές να συμφωνήσουν εθελοντικά στην παράταση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια. Η πρόταση αλλαγής των όρων προβλέπει να ζητηθεί από τις τράπεζες να συμφωνήσουν στην εθελοντική παράταση των λήξεων για τις περιόδους 2012-2014.
Πηγή: skai.gr