Ρεν: H λύση για την Ελλάδα είναι η μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Η λύση, για να εξακολουθήσει να είναι αξιόχρεη η Ελλάδα, βρίσκεται στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της - αντίστοιχα με αυτή που έκανε το Βέλγιο τη δεκαετία του ΄90 - και τη βούληση των πιστωτών της να ανανεώσουν τα ελληνικά ομόλογα στη λήξη τους, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Το Βέλγιο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα» για να δείξει στην Ελλάδα τι είναι «εφικτό και πραγματοποιήσιμο» όσον αφορά τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, και «η πρωτοβουλία της Βιέννης μας έδωσε κυρίως θετικά μαθήματα», είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «η βασική ιδέα είναι να διατηρήσουν οι τράπεζες την έκθεσή τους σε εθελοντική βάση».

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της», δήλωσε ο κ. Ρεν σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Αυτό είναι ένα πραγματικό τεστ αξιοπιστίας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση», συνέχισε, προσθέτοντας: «Θέλουμε όλοι να κάνουν αυτό που τους αντιστοιχεί». Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχουν κοινά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ του τριμηνιαίου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπουμε την κατάσταση της Ελλάδας σε συμφωνία, σε γενικές γραμμές, με το ΔΝΤ», δήλωσε.

Ο κ. Ρεν, ο οποίος έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι το ακαδημαϊκό παρελθόν του τον παρακίνησε να εντρυφήσει στη νεότερη ιστορία κάποιων χωρών της Ευρωζώνης, για να βρει διεξόδους από την κρίση.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Βελγίου, τόνισε ότι κατά τη δεκαετία του ’90 μείωσε το έλλειμμά του από 8,4% του ΑΕΠ που ήταν το 1992, σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007, για να εκπληρώσει το κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ και να μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, αντιμετώπισε το βάρος του χρέους του, προωθώντας πωλήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, όπως του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της Belgacom.

Ο κ. Ρεν αναζήτησε έμπνευση και στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου του τραπεζικού ομίλου Citigroup, Ουίλιαμ Ρόουντς, με τον τίτλο: «Τραπεζίτης στον κόσμο: Μαθήματα καθοδήγησης από τις πρώτες γραμμές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ο Επίτροπος άφησε να εννοηθεί ότι κερδίζει έδαφος ένα σχέδιο κατά τα πρότυπα της λεγόμενης Πρωτοβουλία της Βιέννης, που αποσκοπεί να πείσει τους πιστωτές να αγοράσουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα, όταν λήξουν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. «Εξετάζουμε επίσης κατά πόσο είναι εφικτός ένας εθελοντικός αναπρογραμματισμός (rescheduling), ο οποίος δεν θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό γεγονός», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος διαφώνησε με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Ντελόρ, ο οποίος δήλωσε πέρυσι ότι είναι πλέον η σειρά των αρχιτεκτόνων να ακολουθήσουν τους πυροσβέστες που έκαναν τη δουλειά τους. «Δυστυχώς, πρέπει να συνεχίσουμε για αρκετό ακόμη χρόνο να σβήνουμε τη φωτιά», είπε, προσθέτοντας ότι έχει γνώση της κριτικής ότι η ΕΕ «παίρνει αργά αποφάσεις».
Πηγή: skai.gr