FT: «Πρωτοφανής» εξωτερική παρέμβαση σε φόρους και ιδιωτικοποιήσεις

«Πρωτοφανή» εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η νεότερη συμφωνία που διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Οι ανταποκριτές της εφημερίδας σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι η παρέμβαση αυτή εξετάζεται για τους τομείς της είσπραξης φόρων και της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέων δανείων διάσωσης προς την Αθήνα.

Επικαλούμενη συμμετέχοντες στις συζητήσεις η εφημερίδα προσθέτει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να αποδεχθούν εκούσια την παράταση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών της Αθήνας. Προβλέπεται δε και νέος γύρος μέτρων λιτότητας.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το μισό ποσό από τα 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να συγκεντρωθεί χωρίς δάνειας, από τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας και από την αλλαγή στο πρόγραμμα αποπληρωμών του χρέους.

Το δημοσίευμα τονίζει αυξάνονται οι πιέσεις ότι η όποια συμφωνία να έχει επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του ΔΝΤ να παρακρατήσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Σμάγκι: «Παραμύθι» η ήπια αναδιάρθρωση

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς φιλοξενούν και συνέντευξη του στελέχους της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος εμμένει στη θέση της Φρανκφούρτης εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιταλός αξιωματούχος, «ακόμα και για μια χώρα που παρέβαινε τους δημοσιονομικούς κανόνες επί μια δεκαετία, μία αναδιάρθρωση του χρέους ή η έξοδος από το ευρώ, θα ήταν σαν θανατική ποινή».

Ο κ. Σμάγκι προσθέτει ότι οι οικονομολόγοι που φαντάζονται ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν ελέγξιμες είναι σαν αυτούς που έλεγαν στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2008 ότι οι αγορές ήταν απολύτως προετοιμασμένες για την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς.

Απορρίπτει τη σύγκριση της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980, λέγοντας ότι στην ελληνική περίπτωση που οι πιστωτές είναι εγχώριοι το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα κατέρρεε. «Πού θα βρίσκονταν τα χρήματα για την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση», διερωτάται ο κ. Σμάγκι.

Όπως σχολιάζει, «η ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα παραμύθι». Κάθε φορά που οι αγορές ακούνε λέξεις όπως «αναδιάρθρωση» και «ήπια αναδιάρθρωση» τρελαίνονται, κάτι που αποδεικνύει ότι μια αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να γίνει ομαλά, προσθέτει.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο κ. Σμάγκι αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει μία μορφή βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε ερώτηση για το αν θα ληφθεί απόφαση διακοπής χορήγησης ρευστότητας χωρίς όρια στις τράπεζες της περιφέρειας της ευρωζώνης, απαντά ότι δεν είναι σίγουρος πως η ΕΚΤ έχει επαρκή στοιχεία για μια τέτοια απόφαση.

Μίνχαου: Μη-βιώσιμη λύση η ήπια αναδιάρθρωση

Σύμφωνη με τα λεγόμενα του κ. Σμάγκι είναι η ανάλυση του επικεφαλής οικονομικού συντάκτη των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Αφού σημειώνει ότι η απειλή του ΔΝΤ για τη μη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ίσως είναι η πρώτη ένδειξη στροφής πολιτικής του Ταμείου μετά την πτώση του Ντομινίκ Στρος-Καν, τονίζει ότι αυτή η κόντρα θέτει τέρμα στην αρκετά «επικίνδυνη ψευδαίσθηση των ήπιων επιλογών αναδιάρθρωσης».

Κατά τον κ. Μίνχαου, οι «ανόητες» συζητήσεις περί ήπιας αναδιάρθρωσης ή αναμόρφωσης-αναδιάταξης του χρέους σπαταλούσαν πολύτιμο χρόνο και δεν θα μείωναν το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας. Τώρα, προσθέτει, είναι εμφανές ότι «είτε η ΕΕ/ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για όσο χρειαστεί ή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε σκληρή αδυναμία πληρωμών».

Εκτιμά δε ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα μιλούσαμε για κούρεμα 50%-70%, κάτι που θα είχε μάλιστα ως συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτή θα ήταν η καλύτερη στρατηγική για τη δημιουργία ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, η αίσθηση του αναλυτή των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποτρέψει τη διάλυση της ευρωζώνης, αποδεχόμενο ένα πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως πάντως, προσθέτει ο κ. Μίνχαου, κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να σταματήσει με πιθανότερο χρονικό σημείο μεταξύ του 2013-2016. Τότε θα πρέπει να ληφθεί η σκληρή απόφαση από την ΕΕ: συγχωρείται το ελληνικό χρέος ή θα επιτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης; Ο συντάκτης πιστεύει, όπως λέει, ότι η Ευρώπη θα επιλέξει την πρώτη λύση, αλλά θα οδηγηθεί σε νέες αξιόπιστες πολιτικές εγγυήσεις που υπερβαίνουν το ξεπερασμένο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Περί «Ελλάδας σε δημοπρασία» και δηλώσεων Δαμανάκη

Σε άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς με τίτλο «Βγάζοντας την Ελλάδα σε δημοπρασία» επισημαίνεται ότι η πρόσφατη δήλωση περί ενδεχομένου εξόδου από την ευρωζώνη από την επίτροπο Δαμανάκη, λειτούργησε ως αυστηρή προειδοποίηση προς τις δυνάμεις εκείνες του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα και τους συνδικαλιστές συμμάχους τους που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις.

Το άρθρο προσθέτει ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να αναθέσουν τις ιδιωτικοποιήσεις σε ξένη υπηρεσία ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας. Ωστόσο, όπως τονίζεται, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι πανάκεια για τα δεινά της Ελλάδας. «Οι επενδυτές δικαιολογημένα θα ρωτήσουν αν έχει νόημα να πληρώσουν για συμμετοχές οι αξίες των οποίων θα μπορούσαν να καταβαραθρωθούν στο χάος που θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», αναφέρεται ενδεικτικά. Όσο για την ιδέα τοποθέτησης ξένων στα ηνία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, σημειώνεται ότι «απειλεί να πυροδοτήσει μία έκρηξη διαμαρτυριών για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν ολόκληρη την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης».

Κλείνοντας πάντως το σχόλιό τους οι Φαϊνάνσιλ Τάιμς τονίζουν ότι παραμένει η υποψία πως «η έμφαση των πιστωτών στις ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας μανδύας για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε μια ευρύτερη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας». Τα βασικά ερωτήματα είναι αν θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα την επόμενη διετία και αν θα αναδιαρθρωθεί το χρέος της.

Σε άλλη δημοσίευμα της εφημερίδας, εξάλλου, επαναλαμβάνεται ότι η Γερμανία τάσσεται υπέρ της εθελοντικής αναμόρφωσης ή αναδιάταξης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, με επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων. Αλλά ακόμα και αυτή η λύση βρίσκει αντίθετη την ΕΚΤ, όπως τονίζει το δημοσίευμα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο