Μεγήρ: Δεν ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στο ευρώ

Καταστροφική για την ελληνική οικονομία θα ήταν η έξοδος από το ευρώ, καθώς το χρέος θα αυξανόταν δραματικά. Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου ο καθηγητής Οικονομικών στο Yale και στο Univercity College του Λονδίνου Κώστας Μεγήρ. «Αν βγούμε από το ευρώ είναι σαν να χρεοκοπούμε. Θα δίνουμε για το χρέος υποτιμημένες δραχμές» προειδοποίησε.

Ο κ. Μεγήρ έκανε λόγο για την ανάγκη διαγραφής ένα κομματιού του χρέους από τους εταίρους, ύψους 50% και επιβολή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθεί μία πολύ καταστροφικότερη λύση.

«Αν χρεοκοπήσουμε χωρίς την υποστήριξη της Ευρωζώνης μιλάμε για κατάρρευση τραπεζών, στάση πληρωμών, τεράστια πτώση βιοτικού επιπέδου» τόνισε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν ήτα έτοιμη να μπει στη ζώνη του ευρώ. «Μπήκαμε με λογιστικά τερτίπια δεν είχαμε ανταγωνιστικές αγορές και μπήκαμε για πολιτικούς λόγους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι ότι υπάρχει κοινό επιτόκιο και σύστημα νομισματικού ελέγχου για πολλές οικονομίες και νομισματικές ανάγκες.

Για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει συστηματική συζήτηση για θεσμικά και μικροοικονομικά θέματα. «Για να λειτουργήσει μία οικονομία πρέπει οι αγορές της να είναι ελεύθερες για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις» δήλωσε.

Ναπολέων Μαραβέγιας
Να αλλάξει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής και να φύγει από την λογική των φορολογικών επιβαρύνσεων, καλεί την κυβέρνηση ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, σημείωσε ότι η αύξηση της φορολογίας δεν είχε τα αποτελέσματα που επιδίωκε η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς προτίθεται να συνεχίσει την ίδια τακτική.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα μείνει πίσω από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και τότε θα είναι ορατό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr