Κλείσιμο

Διαμαντίδης: Υπό κρατικό έλεγχο η ενοποίηση των λιμανιών της Αττικής

Στη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο της καινούργιας εταιρείας που θα δημιουργηθεί για την ενοποίηση των λιμανιών της Αττικής εμμένει ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης.

«Tο 51% που θα παραμείνει στο κράτος από την ενοποίηση των λιμανιών της Αττικής υπό τον ΟΛΠ είναι αναγκαίος χρηματιστηριακός όρος, προκειμένου να γίνει το «Αττικό Λιμενικό Σύστημα», δηλώνει ο υπουργός, και προσθέτει ότι θέμα για οποιοδήποτε ποσοστό πώλησης πέρα από αυτό τίθεται στην κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προκειμένου να προγραμματιστεί και δεύτερη ανάγνωση, ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΘΥΝΑΛ «Θαλάσσιος και Αλιευτικός Τουρισμός και Λοιπές Διατάξεις» προκειμένου να προωθηθεί γρήγορα. Αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της καινούργιας εταιρείας που θα δημιουργηθεί υπό την ΟΛΠ με την ενοποίηση των λιμανιών της Αττικής θα αυξηθεί από το 74% στο 96% και από αυτό το 51% θα παραμείνει στο κράτος, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω παραχώρησης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για τα υπόλοιπα λιμάνια της επικράτειας.
Σύντομα αναμένεται να υπάρξει ενοποίηση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης υπό τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από εργαζόμενους του ΟΛΠ. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας που προανήγγειλε κινητοποιήσεις, σε σημερινή της ανακοίνωση, έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη μονεταριστική πολιτική που εκφράζεται από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η οποία ισοπεδώνει τους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά».

Την Παρασκευή, υπάλληλοι των λιμανιών θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη ωραρίου έως 10 το πρωί και συμβολική κατάληψη στα κτήρια των διοικήσεων. Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει και για την Τρίτη 31/5/2011, ενώ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Επίσης, στις 4/6/2011 θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάζουν και τα προεδρεία της Ένωσης Λιμενεργατών και του Συνδέσμου Εποπτών Αρχιεργατών, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Πηγή: skai.gr