Κλείσιμο

ΕΣΕΕ: Αποτυχημένα όπως τα προηγούμενα τα νέα μέτρα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τον επανασχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα εξαπέλυσε η Εθνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Το νέο πακέτο φόρων αναμένεται να έχει την ίδια τύχη με τα προηγούμενα, επαναλαμβανόμενα ανά δίμηνο, αποτυχημένα εισπρακτικά μέτρα, όπως σημειώνεται σε δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη.

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι: ''Οι νέοι εξαντλητικοί «κεφαλικοί φόροι» και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χωρίς τη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αμφίβολο εάν θα έχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, αφού θα επιβαρύνουν ετησίως το καλάθι της νοικοκυράς κατά περίπου 2,5 δις ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας, της ζοφερής κατάστασης στην αγορά και αγνοώντας παντελώς τις περιορισμένες δυνατότητες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που εδώ και καιρό ζουν και τρώνε από τα έτοιμα και τα δανεικά''.

Προσθέτει ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική θα πρέπει να ακολουθεί τις αναπτυξιακές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και όχι να χρηματοδοτεί τις ανεπάρκειες του κράτους και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των δανειστών μας και τονίζει: ''το ελληνικό εμπόριο θα στηρίξει τον εθνικό στόχο απομάκρυνσης του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας και η ΕΣΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα αναλύσει με τα τελικά στοιχεία τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του».

Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει αξιοπερίεργο το ότι η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, πασχίζει για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής συναίνεσης, ''λησμονώντας ότι μέχρι τώρα η συναίνεση δεν ήταν απαραίτητος όρος για την αποτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ δεν πείθει κανένα, ούτε εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση, αλλά αντίθετα δημιουργεί αμφιβολίες για το αποτέλεσμα''.

Η ΕΣΕΕ καταλήγει ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο οδηγός σημαντικών εξελίξεων και προσθέτει ότι για το ελληνικό εμπόριο, η Ελλάδα δεν χωρίζεται σε Μνημόνια Ι και ΙΙ, δεν χωρίζεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ούτε μοιράζεται στους χρόνους του εκλογικού πολιτικού συστήματος.
Πηγή: skai.gr