Aλταφάζ: Tα ελληνικά μέτρα απαιτούν εξειδίκευση

Την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να εξειδικεύσουν, εντός των ημερών, τα μέτρα για το 2011, αλλά και για τα επόμενα έτη, επεσήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την ανάγκη να παραμεριστούν οι πολιτικές διαμάχες και να υπάρξει συναίνεση στους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει με αποτελεσματικό τρόπο η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και τρεις μήνες και το οποίο θα μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 20% του ΑΕΠ. Κληθείς να σχολιάσει τη δημιουργία υπηρεσίας με αντικείμενο την επίβλεψη της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, ο Α. Αλταφάζ ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει πρώτα να εξειδικεύσουν τα μέτρα, τις προθεσμίες και τους τρόπους εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, είναι έτοιμη να στηρίξει τη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας.

Οταν ρωτήθηκε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπροσώπους της τρόικα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η αποστολή θα διαρκέσει, όσο καιρό χρειαστεί», σημειώνοντας ότι οι ελεγκτές συλλέγουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και λεπτομέρειες. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια πλήρη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος», ανάφερε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής συναίνεσης, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να παραμερίσουν τις διαμάχες και να στηρίξουν ξεκάθαρα τους βασικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής της χώρας και χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί, αύριο, με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τέλος, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η τρόικα, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, έτσι και στην Ελλάδα, διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με τις κυβερνήσεις τα προγράμματα προσαρμογής, ενημερώνοντας, παράλληλα, τις κύριες πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς των χωρών. Η κατάσταση είναι δύσκολη και απαιτεί σθεναρή και ξεκάθαρη συναίνεση για το πρόγραμμa, κατέληξε.
Πηγή: skai.gr