Αντίθετες απόψεις από Εκόνομιστ και Λαγκάρντ για την αναδιάρθρωση

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

Ο βρετανικός Τύπος εμμένει στη θέση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και λογική λύση στο δράμα που βιώνει η Ελλάδα. Ο Εκόνομιστ ενδεικτικά χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική «τόσο χρεοκοπημένη» όσο η Ελλάδα. Αντίθετα, μιλώντας στο BBC η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ απέκλεισε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Newsnight του BBC, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μέσω της επέκτασης των υπαρχόντων δανείων και όχι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μια νέα βοήθεια, εφόσον κριθεί αναγκαία, θα λάμβανε τη μορφή περαιτέρω διμερών δανείων και χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Η κα. Λαγκάρντ πρόσθεσε με έμφαση ότι αυτό που αποκλείει να γίνει είναι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως το Λονδίνο πρέπει να συμμετάσχει σε μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που η υπόθεση αφορά την ευρωζώνη, όπως ακριβώς και στο πρώτο πακέτο διάσωσης.

Στο νέο τεύχος του ο Εκόνομιστ τονίζει ότι η υπόθεση του ελληνικού χρέους κάθε άλλο παρά έχει λυθεί ένα χρόνο μετά τη διάσωση της χώρας. Η στρατηγική που ακολουθεί η ευρωζώνη χαρακτηρίζεται «τόσο χρεοκοπημένη όσο η Ελλάδα», καθώς αυτή τη στιγμή φαίνεται πιο πιθανή η αναδιάρθρωση.

Το περιοδικό εκτιμά ότι το δημοσιονομικό «χάλι» στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο, ώστε ακόμα και η πιο αποφασισμένη κυβέρνηση θα δυσκολευόταν πολύ να το διορθώσει. Αντίθετα, σημειώνεται, η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι διαιρεμένη ως προς την ορθότητα επιβολής περισσότερων επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει φημολογία περί εγκατάστασης Ευρωπαίων αξιωματούχων στα υπουργεία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, αναφέρονται τα ονόματα των κκ. Μπιρμπίλη και Κατσέλη ως υπουργών με έντονες διαφωνίες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Εκόνομιστ σημειώνει ότι στο παρασκήνιο η Γερμανία πιέζει για μια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, με παράταση του χρόνου ωρίμανσης των εκδοθέντων ελληνικών ομολόγων, που δε θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά θα έδινε μια ανάσα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να αποφύγουν την πρόσθετη χρηματοδότηση της Αθήνας το 2012.

Πάνω στο ίδιο θέμα, σε άρθρο με τίτλο «Τρισέ, ο αδιάλλακτος», ο Εκόνομιστ τονίζει ότι αυτή η γερμανική πρόταση βρίσκει κάθετα αντίθετη την ΕΚΤ, που αρνείται να εξετάζει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως σχολιάζει το περιοδικό, «αν δεν διακυβεύονταν τόσα πολλά, η ανικανότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους θα ήταν κωμική».

Κατά την εκτίμηση του Εκόνομιστ είναι πολύ απλά ώρα για ένα «Σχέδιο Β’», αλλά οι Ευρωπαίοι καβγαδίζουν σαν παιδιά σε παιδική χαρά. Ο μεγαλύτερος καβγάς γίνεται μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ με αφορμή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατ’ ιδίαν μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απειλούν ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ίσως αρνηθούν να συνεχίσουν να αποδέχονται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, κάτι που θα προκαλούσε την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και ίσως την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το περιοδικό σχολιάζει ότι είναι πολύ πιθανό, τυφλωμένοι από την υπερηφάνεια η ΕΚΤ και ο κ. Τρισέ να μην μπορούν να δουν ότι μία χώρα μέλος της ευρωζώνης είναι χρεοκοπημένη.

Από τη στιγμή που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να εγκρίνουν την αέναη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις κυβερνήσεις τους, «η αναδιάρθρωση είναι η μοναδική λογική οδός», τονίζει το δημοσίευμα, καλώντας τη Γερμανία και το ΔΝΤ να αγνοήσουν την μπλόφα της ΕΚΤ και να απαιτήσουν ή και να προκαλέσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ανάλυσή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, εξάλλου, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, Σάιμον Τίλφορντ, εκτιμά ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγουν από την ευρωζώνη με έναν όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο.
Πηγή: skai.gr