«Γαϊτανάκι» αντικρουόμενων απόψεων για την αναδιάρθρωση του χρέους

Συνεχίζεται στην Ευρώπη το «γαϊτανάκι» των αντικρουόμενων απόψεων για την αναδιάρθρωση το ελληνικού χρέους, με διακεκριμένους οικονομολόγους να έχουν χωριστεί σε δύο –τουλάχιστον- «στρατόπεδα».

Έτσι, κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου (και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ) Ιβ Μερς σε συνέντευξή του σε γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με τον Μερς, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όχι μόνο θα οδηγούσε σε κατάρρευση τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας, αλλά θα επηρέαζε και όλους τους ευρωπαίους πολίτες που επένδυσαν στο ελληνικό χρέος μέσω ασφαλειών και καταθέσεων.

«Αναπόφευκτη» θεωρεί από την πλευρά του την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο νομπελίστας οικονομολόγος Γιόζεφ Στίνγκλιτς, στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία» σε συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με θέμα «Παγκόσμια Οικονομία: προκλήσεις και προοπτικές», ο Στίγκλιτς δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάρθηκαν οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, ωστόσο, εκτιμά ότι η λύση που θα πρέπει να δοθεί τελικά και η οποία είναι σχεδόν αναπόφευκτη είναι η αναδιάρθρωση. Πρόσθεσε πάντως ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο το δυνατόν συντομότερα εφέτος, θα ήταν χρήσιμη μακροπρόθεσμα για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε με τη σειρά του ο Λαρς Φελντ, μέλος της ομάδας των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης, στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα, με τη βοήθεια των πιστωτών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ΕΜΣ που θα λειτουργήσει από το 2013, είπε ο κ. Φελντ.
Πηγή: skai.gr