Κλείσιμο

Μετά την Ελλάδα η Γερμανία "ασκεί πιέσεις" και στην Πορτογαλία

O γερμανοί ζητούν από τους πορτογάλους να πουλήσουν χρυσό πριν πάρει το δάνειο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μετά την παρότρυνση προς Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να μειωθεί το ύψος του δανεισμού της από την ΕΕ και το ΔΝΤ, φωνές υψώθηκαν σήμερα στη Γερμανία για να ζητήσουν από την Πορτογαλία να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό.

«Πριν διακινδυνεύσει τα χρήματα των άλλων, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πουλήσει τα κοσμήματα της οικογένειας και ιδιαίτερα τα αποθέματά της σε χρυσό. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν αντίθετη προς την αλληλεγγύη», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ» ο Φρανκ Σέφλερ, ένας βουλευτής εξειδικευμένος στα δημοσιονομικά θέματα στους κόλπους του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), συμμάχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που πριν από ένα χρόνο είχε ζητήσει να πουλήσει η Ελλάδα μερικά νησιά της για να ενισχυθεί οικονομικά.

Η λαϊκή εφημερίδα επικαλείται επίσης τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας γερμανών φορολογουμένων, τον Ράινερ Χολτσνάγκελ, για τον οποίο «η Πορτογαλία πρέπει να βοηθήσει μόνη της τον εαυτό της, πριν απευθυνθεί στους Γερμανούς φορολογουμένους» .

Στον ιστότοπο της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» στο Ίντερνετ, ο Μαξ Ότε, ένας καθηγητής οικονομικών, λέει πως «δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια χώρα προτού αυτή αντλήσει από τα δικά της αποθέματα» .

Την Τρίτη, η πορτογαλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ ενόψει ενός δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια.
Πηγή: skai.gr