ΥΠΠΑΝ: Πλαφόν ή αυτόφωρο και πρόστιμο «φωτιά»

Η υπουργική απόφαση για το πλαφόν ΕΔΩ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πλαφόν ΕΔΩ

Με αυτόφωρο και πρόστιμο έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ απειλούνται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης οι πρατηριούχοι που δεν θα εφαρμόσουν το πλαφόν.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρειού Πάγου για να τηρηθεί η νομική διαδικασία.

Ποιοι συμμορφώνονται και ποιοι όχι
Έως το μεσημέρι τα πρατήρια είχαν συμμορφωθεί με το πλαφόν σε Χίο, Φωκίδα και Ευρυτανία. Αρνούνται να συμμορφωθούν 1 στα δυο πρατήρια στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, την Κεφαλονιά. Κανένα πρατήριο δεν έχει συμμορφωθεί στη Σάμο.

Να κλείσουν τα πρατήρια καυσίμων στη Λέσβο και την Κεφαλονιά απειλούν από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι μετά το πλαφόν που επέβαλε ΥΠΠΑΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων καταγγέλλει για υποκρισία το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς με το μέτρο προστατεύει την αισχροκέρδεια, την αδιαφάνεια και την ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ρίχνοντας τα βάρη μόνο στους πρατηριούχους.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση ενώ αναφέρει ότι «όπως η πράξη έχει αποδείξει στις περιπτώσεις αυτές έχουμε γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα».
Πηγή: skai.gr