Στρος Καν: Η Αθήνα να κάνει ό,τι έχει δεσμευτεί

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Ακόμα μία φορά επανέλαβε το Σάββατο ο Ντομινίκ Στρος την έκκληση του προς την ελληνική κυβέρνηση "να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει" προκειμένου να εφαρμόσει στο ακέραιο και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό προκειμένου η Ελλάδα να τα καταφέρει.

Κληθείς για πολλοστή φορά από ξένους δημοσιογράφους να απαντήσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ερώτημα τον ημερών για το "αν η Ελλάδα πρέπει να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους της", επισήμανε εκ νέου ότι "η βοήθεια των 110 δις ευρώ χορηγήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ με βάση την αντίληψη ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει το χρέος της". Και πρόσθεσε ότι "σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι αγορές μπορεί να μιλάνε επί ώρες αν θα γίνει αυτό ή το άλλο" υπογράμμισε. Ο κ. Στρος Καν είπε ότι για να δουλέψει το πρόγραμμα η Αθήνα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και την ίδια στιγμή "οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης. Αυτό είναι όλο".

Αυτό που χρειάζεται να υπογραμμιστεί είναι ότι το ΔΝΤ όσο δίνει στήριξη στην Ελλάδα ότι "θα τα καταφέρει", τόσο την ίδια στιγμή εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, με μεγαλύτερη συνέπεια και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή όσων δεσμεύσεων έχει κατά καιρούς δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα υλοποιήσει και όπου, όμως, μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί δραματικές καθυστερήσεις. Η ανοιχτή και δημόσια κριτική που άσκησε ο κ. Στρος Καν στην κυβέρνηση για την αποτυχία της, όπως είπε, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή είναι ένα μόλις δείγμα της στάσης που

Περιμένουμε από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα εντάσσοντάς τα σε ένα σφιχτό και ακριβές πλαίσιο χρονοδιαγραμμάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο χωρίς νέες καθυστερήσεις

πρόκειται να τηρήσει από δω και στο εξής το ΔΝΤ. Στάση ολοένα και πιο περιορισμένης ανοχής απέναντι στις αστοχίες της κυβέρνησης και ολοένα και μεγαλύτερης πίεσης προς το μέρος της ώστε να τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κύκλοι του ΔΝΤ σχολίαζαν την ανακοίνωση του νέου πακέτο μέτρων από την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά "ότι περιμένουμε από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα εντάσσοντάς τα σε ένα σφιχτό και ακριβές πλαίσιο χρονοδιαγραμμάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο χωρίς νέες καθυστερήσεις". Συνομιλώντας με ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων τους πως "παρότι η Ελλάδα έχει τα περιθώρια να κερδίσει το στοίχημα, δεν έχει άλλα περιθώρια να χάσει και άλλο πολύτιμο χρόνο. Γι' αυτό η θετική έκβαση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης" σημειώνουν με έμφαση.


"Η Ελλάδα θα διαψεύσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης"
Τη διαβεβαίωσή του ότι η ελληνική οικονομία θα διαψεύσει τα σενάρια χρεοκοπίας και αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 και θα ανακτήσει την πιστοληπτική ικανότητά της στις αγορές το αργότερο μέχρι το 2013 -έτος που λήγει η στήριξη των δανείων που λαμβάνουμε από την τρόικα- εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα που του έθεσε ο ΣΚΑΪ για το αν υπάρχουν σκέψεις παράτασης του Μνημονίου που έχει συνάψει η χώρα μας με την τρόικα και το οποίο λήγει το 2013.
Πηγή: skai.gr