Κλείσιμο

Κυβερνητικά μέτρα: Προοπτικές και δυσκολίες

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής ΕΔΩ

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, και οι προοπτικές που δίνει ώστε η χώρα να ορθοποδήσει οικονομικά και να βγεί στις αγορές, τέθηκε επί τάπητος στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Κυριακή με Δράση».

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση θέτει ένα τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναγνώρισε η κυβέρνηση έκανε τολμηρές πολιτικές οριζόντιας μείωσης συντάξεων και μισθών, δύσκολες πολιτικά, αλλά εύκολες λογιστικά.

«Από οριζόντιες περικοπές, πάμε σε περικοπές ανά υπουργείο και αποκρατικοποιήσεις» σημείωσε.
Ο καθηγητής Οικονομικών Θόδωρος Πελαγίδης σημείωσε επίσης ότι ήταν λάθος οι οριζόντιες περικοπές, καθώς δεν χτυπήθηκαν οι πελατείες και οι κομματικρατικές δουλείες. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη δεν υπάρχει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπάρχουν πωλήσεις μετοχών. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι το κράτος πρέπει να γίνει κράτος ρυθμιστής και όχι κράτος παραγωγός.

«Δεν μιλάμε για μικρότερη εμβέλεια του κράτους, αλλά για ουσιαστικό ρόλο. Να δούμε τι σύστημα υγείας, παιδείας κοινωνικής πρόνοιας χρειαζόμαστε» τόνισε.

Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Διονύσης Λευτάκης εκτίμησε ότι τα φυσικά πρόσωπα, οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι ενδοπαραταξιακές έριδες δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος.
Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή Γιώργος Μαντέλας έκανε λόγο για μη ρεαλιστικό πρόγραμμα. «Είναι όλα στον αέρα. Δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον για εταιρεία όταν η κυβέρνηση κρατά το μάνατζμεντ» ανέφερε.

"Δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση"
Δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν ευθύνη αυτή την περίοδο για να στηρίξουν την κυβέρνηση και θα βγει η χώρα στις αγορές είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ στο «Στόμα του Νίκου».

Ο κ. Γραμματίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς μέσα στον οδικό άξονα προβλέπεται η διατήρηση του μάνατζμεντ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το δημόσιο, γεγονός που δεν θα προσελκύσει ξένους επενδυτές.
Πηγή: skai.gr