Η Βρετανία αρχίζει να αισθάνεται τις περικοπές

Η 5η Απριλίου σηματοδοτεί την έναρξη του οικονομικού έτους στη Βρετανία. Η φετινή συγκυρία θέλει τη μέρα να συνοδεύεται από την επιβολή αρκετών εκ των περικοπών και μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης συνασπισμού, μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εδώ και μήνες.

Στον τομέα της φορολογίας, λοιπόν, αυξάνεται κατά 25% το χαρτόσημο για αγορά κατοικιών αξίας άνω των ενός εκατομμυρίου λιρών. Παγώνει επίσης για τρία χρόνια το αφορολόγητο όριο σε περιπτώσεις κληρονομιάς, με το φόρο να αυξάνεται στο 40% πέρα από το όριο αυτό. Μειώνεται σημαντικά το όριο εισοδήματος το οποίο υπάγεται στον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης του 40%, που σημαίνει μεγαλύτερο φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών κατά 1%, ενώ από φέτος ο φόρος για τα οινοπνευματώδη θα αυξάνεται κατά 2% πάνω από τον πληθωρισμό.

Μία μεγάλη δέσμη μέτρων που τίθενται σε ισχύ αφορά στα κοινωνικά επιδόματα και τους μισθούς του δημοσίου. Οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων παγώνουν για δύο χρόνια, τίθενται αυστηρότερα όρια στα επιδόματα ενοικίου, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές, παγώνει στα τωρινά επίπεδα για μια τριετία το επίδομα τέκνων που δίνεται σε όλες τις οικογένειες στη Βρετανία, κόβεται κατά 10% το κονδύλι για την πληρωμή για την πρόνοια ανηλίκων που δίνεται υπό τη μορφή φοροαπαλλαγών, οι 500 λίρες του επιδόματος εγκυμοσύνης περιορίζονται πλέον μόνο στο πρώτο παιδί, ενώ θα μειώνονται πιο γρήγορα οι φοροαπαλλαγές για οικογένειες που συμπληρώνουν τα θεσπισμένα όρια.

Το επόμενο κύμα μέτρων αναμένεται το Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αμφιλεγόμενο τριπλασιασμό των πανεπιστημιακών διδάκτρων και την κατάργηση του επιδόματος εκπαίδευσης για τους μαθητές ηλικίας 16 με 18 ετών.

Παράλληλα με όλα αυτά, αναμένονται οι λεπτομέρειες των περικοπών από υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου, καθώς και τους δήμους. Όπως έγινε γνωστό, η μισθοφορική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό αναμένουν την κατάργηση 2600 θέσεων εργασίας στην πρώτη φάση των περικοπών. Συνολικά στην τετραετία θα χαθούν 11.000 στρατιωτικές θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα οι δήμοι προειδοποιούν ότι οι περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών στους προϋπολογισμούς τους θα πλήξουν πρωτίστως τις υπηρεσίες πρόνοιας για παιδιά και ηλικιωμένους.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο