Οι οίκοι προειδοποιούν την ΕΕ για τερματισμό των αξιολογήσεων

Με τερματισμό των αξιολογήσεων χωρών υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου, προειδοποιούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, ο Moody's και Fitch τις Βρυξέλλες, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιήσει το σχέδιό της, σύμφωνα με το οποίο, οι οίκοι θα φέρουν νομική ευθύνη για σφάλματα στις αξιολογήσεις τους.

Αυτό αναφέρει το Reuters επισημαίνοντας ότι οι οίκοι ανησυχούν πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να τους εκθέσει σε απαιτήσεις χιλιάδων επενδυτών.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Απαράδεκτο και αυθαίρετο χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν στους λαούς και τα έθνη με τις υποβαθμίσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Υποβάθμιση για τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες.

Πρόκειται για τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB».

Η ανακοίνωση του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες ακολουθεί την ανακοίνωση του για την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο BB- από BB+, την περασμένη Τρίτη.

Ο κίνδυνος για ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκε κατά δύο βαθμίδες, στο ίδιο επίπεδο με της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Ουγγαρίας. Στην ανακοίνωση του, ο οίκος αναφέρει ότι αναμένει ότι «το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επηρεασθεί αρνητικά από το δύσκολο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον» και ότι «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στα βιβλία εγχώριων δανείων των τραπεζών εν μέσω της ακόμη μεγάλης οικονομικής ύφεσης».

Σε δηλώσεις που έκανε σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για θέμα κινδύνων κ. Ούγκο Μπέντζινγκερ δήλωσε ότι η αγορά γνωρίζει ότι οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και πιθανόν οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν προβλήματα και δεν χρειάζεται να το μάθει από τις ασκήσεις αντοχής που θα γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετατίθεται η επίσκεψη της τρόικας

Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Απριλίου πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καθορίσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, το πρόγραμμα με τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2015 αλλά και τα έκτακτα μέτρα για να εκτελεστεί ο φετινός προϋπολογισμός, τα οποία ίσως και να ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ.

Η καθυστέρηση στην κατάρτιση και των πακέτων παρεμβάσεων μεταθέτει και την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα επίσκεψη της τρόικα.

Πριν έλθουν στην Αθήνα, οι ελεγκτές έχουν ήδη ζητήσει να τους σταλούν στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης μαζί με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα οικονομικά στοιχεία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr