Moody's: Ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων

Ανοιχτό αφήνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο οίκος τονίζει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τις προηγούμενες ημέρες οι ανακοινώσεις Fitch και Standard & Poor's που ανέφεραν ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τον μόνιμο μηχανισμό είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Standard & Poor's, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο βαθμίδες.

Πρόκειται για τις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος μείωσε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας σε «B+» από «BB+» και την αξιολόγηση της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B+» από «BB».

Απαράδεκτο και αυθαίρετο χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν στους λαούς και τα έθνη με τις υποβαθμίσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Τονίζεται, ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τον οίκο Standard and Poor’s προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr