Μονόπλευρη και αδικαιολόγητη η αξιολόγηση της S&P

"Μονόπλευρη και αδικαιολόγητη" χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης S&P για την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αξιολογούν ανά τρίμηνο την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, με «αντικειμενικότητα και διαφάνεια» και σημείωσε την ξεκάθαρη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο κ. Αλταφάζ, η Επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι υπάρχει διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας.

Δε συμμεριζόμαστε την αξιολόγηση της S&P, δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Συνεχίζοντας,  επεσήμανε την απόλυτη αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινοποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ήρε τις επιφυλάξεις που έθετε για πολλά χρόνια. Παράλληλα, τόνισε την άψογη συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τις "φιλόδοξες προσπάθειες" που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε, όπως είπε, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προϋπολογισμών για τα επόμενα έτη. Τελος, επανέλαβε ότι πριν το τέλος του καλοκαιριού, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης και τη βελτίωση των όρων λειτουργίας τους.

Πηγή: skai.gr