Στην κόψη του ξυραφιού η Πορτογαλία

Καθοριστική για το μέλλον της χώρας θεωρείται η συζήτηση και ψηφοφορία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, καθώς αναλυτές προεξοφλούν ότι η αντιπολίτευση θα αποσύρει την υποστήριξή της από το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν δεν υπερψηφιστεί η νέα, τέταρτη δέσμη μέτρων λιτότητας.

Σε δημόσια παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση στον νυν πρόεδρο, Καβάκο Σίλβα, «για να αποτρέψει – όπως είπε - την καταστροφή», υπενθυμίζοντας ότι η επικείμενη σύνοδος της Ε.Ε. είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάιο ζήτησε από όλους τους παράγοντες να υπερβούν τις διαφορές τους ώστε η σημερινή ψηφοφορία επί της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας να μη φέρει την Πορτογαλία σε μια κατάσταση την οποία κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει.

Στην ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης στη Λισσαβόνα - μία μόλις ημέρα πριν από την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, προστίθεται η διαφαινόμενη άρνηση της Φινλανδίας να υπογράψει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε το πρωί στις αγορές συναλλάγματος έναντι του δολαρίου, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Πορτογαλία και της φημολογίας ότι η ιρλανδική τράπεζα Allied Irish Bank δεν θα κατέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα πληρωμή τόκων ομολόγου της. Η ιρλανδική τράπεζα ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα πληρώσει τους τόκους που αντιστοιχούν στο κουπόνι του ομολόγου.
Πηγή: skai.gr